teisipäev, 18. september 2018

Gluteenivaba keedutainas

Kui paarkümmend aastat tagasi tundus gluteenitalumatus ikka hull haigus, siis täna on see väga tavaline. Loomulikult on täna palju ka selliseid inimesi, kelle jaoks on see rohkem moevärk - a la ma ei söö gluteeni sisaldavaid tooteid. Teisalt on aga väga palju neid ja just lapsi, kelle jaoks on see ikkagi tõsine probleem.  Veel viis aastat tagasi ei olnud meie kaubandusturul nii palju alternatiivseid tooteid kui seda on täna, sama probleem oli retseptidega. Väga palju oli selliseid retsepte, et ....oeh, ausõna oli küsimus, et kas inimene kes retsepti avaldas oma nime all on seda ikka ise proovinud või on lihtsalt tõlkinud.
Püüdes leida sobivaid retsepte ning ikka ja jälle komistada "käkkide" otsa tekitas ikka tõelise umbusu, et kas üldse on olemas normaalseid alternatiive. Täna võib öelda, et kuigi neid on vähe, on need siiski olemas. Seepärast kirjutan retseptikogusse gluteenivaba keedutaigna retsepti, mille leidsin juhuslikult ja mis minu suureks rõõmuks toimis. Retsept on pärit siit. Suured tänud! Tuuletaskud maitsesid väga head!
Õhulised taskud on riisijahuga. Tumedad toortatrajahuga, millega õhulisust aga ei tekkinud.

Retsept:

100 gr võid
1 tl suhkrut
Näpuotsaga soola
100 ml vett
100 ml piim
150 gr täisterariisijahu (kasutasin VeskiMati riisijahu)
4 muna 

Keedutaina valmistamiseks tuleb esmalt potis kuumutada või, suhkur, sool ja vesi. Lase segu keema tõusta ning lisa seejärel piim. Klopi sisse kogu jahu ning keeda tainast madalal kuumusel 5 min. Sega tainast pidevalt, et see poti põhja kinni ei jääks. Kuumutamise lõpuks peaks tekkima tainapall.
Tõsta tainas kaussi ja jäta 5-10 min jahtuma. Lisa tainasse ükshaaval munad. Kui tõstes jääb üles terav tipp, on tainas valmis. Liigne muna – vedel tainas.
Pritsi läbi pritskoti tainapallid. Tipud suru märja näpuga alla, et need küpsemisel kõrbema ei läheks.
Enne ahjupanekut pritsi tuuletaskuid veepritsiga pealt veidi niiskeks. Nii lükkad kooriku tekkimist edasi ning küpsetis kerkib paremini, kuna keedutaina puhul ongi kergitajaks veeaur.
Küpseta  200 kraadi juures 10 min ja seejärel 180 kraadises ahjus veel 20 min. Ära ahjuust küpsetamise ajal ava.
Küpsenud taskutesse torka tikuga auk, et niiskus saaks välja tulla ja jäta veel ahjus ca 10-15 min kuivama.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar