Laste sünnipäevatort on alati tore väljakutse - võimalus panna proovile enda senised teadmised-oskused ja õppida käigupealt juurde. Teema leidmine sellises vanuses nagu seda on 3 aastat, ei ole iseenesest keeruline, küll aga teostamine, sest tahaks teha midagi põnevat. Seekord sai otsustatud, et joonistan otse martsipanile ja voolin kuju, hmm.....voolida ma tegelikult ei oska ja joonistada ka mitte.
Uurides oma raamatuid ja netis olevaid õpetusi jäin enesele kindlaks ja tort sai tehtud. Tordi sisuks oli biskviit, vahukoore-, kohupiimakreemi- ja mustsõstra-vaarika püreega ning lisaks vanaema aia mustsõstrad. Katteks martsipan ja ääred kirsimaitselise vahukoorega (kaunistatud ca 2 h enne söömist - pilt tordil ei hakanud kuidagi "sulama"). Tordi suurus 27*31 cm.
Aga nüüd martsipanile joonistamise juurde.
27*31 cm tordi jaoks kulus martsipani 250 gr - veidi jääb järele, kuid see oleneb ka sellest kui õhukeseks martsipan rullida.
Esmalt, joonista ise või vali välja pilt, mida tahad martsipanipinnale teha. Kanna selle kontuurid küpsetuspaberilehele ja tõsta kõrvale. Mudi martsipanimass soojaks, st kui keerad käte vahel, siis enne kui tükk kaheks läheb, see veidi venib, mitte ei murdu. Kui mass on soojaks muditud, rulli soovitud suuruses lahti ja tõsta küpsetuspaberile ning sirgele tasasele pinnale õhu kätte kuivama - u 10-15 min. Kuivamise aeg oleneb ruumitemperatuurist, kuid eesmärk on, et pliiats sellest lausa läbi ei vajuks ja auke ei tekiks. Kui pliiats vajub läbi, lase martsipanil veel kuivada. Pind peab olema veel pehme ja samas tahe, et sellele saab kanda kontuurid ja need jäävad ka näha. Jäta kuivama ka väike nn proovitükk - saad katsuda kui tahe pind on ja lisaks hiljem teha pintsli- ja värviproove. Pärast lahti rullitud martsipani tahenemist aseta sellele pildiga küpsetuspaber ja kasuta nüüd kas harilikku pliiatsit või hambatikku ja joonista kõik küpsetuspaberil oleva pildi jooned üle - eesmärk on saada kontuurid martsipanile. Jäta kontuuritud martsipanipind kuivama - pind peab olema pealt täiesti kuiv, muidu hajub värv laiali. Kuna tol päeval, mil ma martsipanile joonistasin oli väljas +30 kraadi, siis võttis kuivamine aega 6 h, enne kui sai pintsliga joonistama hakata ja pärast kuivas pilt terve öö. Seega, mõistlik on arvestada ajavaruga. See on ka põhjus, miks ma alustan torditegemist kaunistustest, mitte tordist endast:).
Kui martsipani pind on täiesti tahe, siis võid alustada värvimisega. Mina kasutasin pulbervärvi, millele lisasin tilga viina. Kuna mustad kontuurid jäid proovitükil liiga domineerivad, siis otsustasin neid mitte teha ja nii saidki kontuurid lihtsalt pisut tumedamat värvi. Kontuurimiseks võib vabalt kasutada ka söödava värviga pliiatsit. See pilt on tehtud erinevate pintslitega. Värvimisel võiks jälgida põhimõtet, et mis on nö tagapool teed esimesena (tausta pinnad, kontuurid jne) ja viimasena nn pealmised detailid.
Kui pilt on valmis aseta see kuivama, sest joonistamise käigus on muutunud martsipan veidi niiskeks ja seda on väga raske tordile tõsta. Enne, kui pildi tordile paned, kata torditoorik pealt õrnalt võikreemiga ja siis tõsta sellele pilt.
Viimasena kaunistasin ääred, mida tol päeval oli väga raske teha ja muidugi kajastus see ka tulemuses, kahjuks.
3D kuju on voolitud enda poolt, mida toestab hambatikk- vastasel juhul kukuks kuju lihtsalt pikali.
Lilled ja liblikad on tehtud suhkrumassist.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar