Tort, mille idee tuli ajakirja Omamaitse 2018. oktoobrikuu numbrist. Tänud Rita Osale idee eest!
Algselt pidin tegema rullbiskviidi kõrvitsa-laimimarmelaadiga, kuid asjale tuli läheneda ühest hetkest loomingulisemalt. Juhtus lihtsalt nii, et eeldus munade olemasolu kohta oli täiesti vale ja laim muidugi ka. Positiivsemalt vaadates olid aga olemas Vilma šokolaadimuffinipulber ja sidrunid.
Retsept:
Põhi:
1/2 pakki Vilma šokolaadimuffinipulbrit
100 ml vett
50 ml mahedamaitselist toiduõli
Kõrvitsa marmelaad:
400 gr kõrvitsat (puhastatud),
100 gr suhkrut
0,6 dl vett
2 sidruni mahl ja 1 sidruni riivitud koor
4 lehte želatiini (suvel +2 lehte lisaks)
Kreem:
200 gr vahukoort (35%)
300 gr vanilli kohupiimapastat (toasoe)
1/2 sidruni mahl
2 lehte želatiini (suvel + 2 lehte lisaks)
Kaunistuseks:
50 gr värskeid või külmutatud (terveid) punaseid sõstraid.
(Soovi korral võib ka kreemikihi sisse lisada punaseid sõstraid.)
6-8 pistaatsiapähklit hakitud pikuti
Tee esmalt valmis kõrvitsa marmelaad. Puhastatud kõrvits haki tükkideks ning pane potti koos veega ja hauta keskmisel kuumusel kuni kõrvits on pehme. Selleks kulub umbes 30 min. Pane želatiinilehed külma vette likku. Kui kõrvits on pehme, st kahvliga vajutades lähevad tükid katki, siis lisa potti sidrunimahl ja -koor ning suhkur. Lase keema tõusta. Eemalda tulelt ja püreesta saumikseriga kõrvitsasegu. Lisa paisunud želatiinilehed. Jäta marmelaad jahtuma kattes selle pealt toidukilega (kile on vastu marmelaadi - väldib nn "naha" tekkimist).
Kuumuta ahi 180 kraadini. Valmista ette rõngasvorm kattes põhja ja küljed küpsetuspaberiga. Sega vesi ja toiduõli ning lisa 1/2 pakki Vilma šokolaadimuffinipulbrit. Sega korralikult läbi ja vala ettevalmistatud vormi. Küpseta u 30-35 min või kuni puutikuga katsudes jääb tikk puhtaks. Tõsta tordipõhi jahtuma. Jahtunud põhi lõika kaheks kettaks.
Pane valmis tordialus, millele tordi kokku paned.
Pane želatiinilehed külma vette likku. Vahusta vahukoor. Kuumuta sidrunimahl ja lisa sellele želatiinilehed ning sega. Lisa 2 spl kohupiimapastat (toasoe) lahustunud želatiinile, siis lisa veel u 1/3 pakist kohupiimapastat ja sega läbi. Nüüd sega vahukoor ja ülejäänud kohupiimapasta ning viimaks kohupiimapasta-želatiinisegu korralikult läbi.
Tõsta 1 jahtunud põhi alusele, määri sellele 1/3 kõrvitsa marmelaadi ja sellele 1/2 kohupiima-vahukoore segu (lisa soovi korral marjad). Vajadusel lase kreemil veidi külmkapis hanguda. Tõsta teine pool põhjast peale ning korda - 1/3 kõrvitsa marmelaadi, sellele 1/2 kohupiima-vahukoore segu (marjad) ja kõige peale õhuke kiht kõrvitsa marmelaadi. Tõsta tort vähemalt 6 h külmkappi tahenema.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar