teisipäev, 18. detsember 2018

Apelsinimaitseline piparkoogitainas

Juba eelmisel, 2017. aastal, tahtsin proovida apelsinimaitselist piparkoogitainast. Proovisin erinevaid retsepte..... ja kahjuks ei õnnestunud saavutada vähimatki apelsinimekist. Jäin ikka klassika juurde, mis on meie suur lemmik. Samas jäi kuidagi kripeldama, et peaks ikka proovima veel, et kas apelsin annab maitsele juurde või jääb klassika peale.
Sel aastal aga otsustasin, et võtan aluseks oma parima toimiva retsepti (leitud aastal 2007 Delfi naistelehe foorumist, avaldajaks Bubs) ja kohendan seda nii, et saavutan lõpuks soovitud tulemuse. Asi õnnestus! Nüüd on piparkoogid valmis ja veidigi kõrvale pandud, et pühade ajal ka midagi krõbistada oleks:)

Need piparkoogid maitsesid väga hästi ja  tõesti teisiti, kui meie klassikaline retsept. Kindlasti teeme selle järgi veel piparkooke, kuid seda juba järgmisel aastal.

Retsept:
Apelsinimaitseline piparkoogitainas
kogus 760 gr

0,38 dl tumedat suhkrusiirupit
150-200 ml värskelt pressitud apelsinimahla (kokku keedetult 75 ml)
180 gr demerera roosuhkrut
1,5 tl soodat
1/2 tl pomerantsikoort (võib ka ära jätta)
6 gr piparkoogimaitseainet (Santa Maria), kui soovid vürtsisemat, siis lisa 8-10 gr
120 gr võid (toasoe)
330 gr nisujahu (või 270 gr nisujahu ja 60 gr mandlijahu)
2 apelsini peenelt riivitud koor (suured apelsinid)

1. Riivi vahatamata apelsinidelt koor ja pressi välja mahla 150-200 ml. Pane apelsinimahl potti ja keeda kokku, et järgi jääb 75 ml mahla.
2. Lisa potti mahla juurde suhkur, suhkrusiirup, pomerantsikoor, piparkoogimaitseaine ja sooda. Kuumuta madalal kuumusel ca 5-7 min. Sega pidevalt.
3. Jahuta segu u 60 kraadini, lisa või ja sega kuni on sulanud, lisa riivitud apelsinikoor ja sega läbi. Jäta jahtuma, kuni on saavutanud toatemperatuuri.
4. Lisa jahtunud segule nisujahu (või mandli- ja nisujahu segu). Sega korralikult läbi ja pane kas suletavasse säilituskotti või paki toidukilesse ja tõsta külmkappi vähemalt 2-3 päevaks maitsestuma.
5. Rulli tainas küpsetuspaberil ja lõika sobivad vormid välja.  Küpseta ahjus 185 kraadi juures (pöördõhk) 8-10 min.


Tähelepanekud:
- mandlijahuga tainas on oluliselt pehmem ja kleepuvam, mistõttu tuleb rullimisel kasutada kas täiendavalt nisujahu või siis rullida tainas kahe küpsetuspaberilehe vahel. Nüüd tuleks lõigata välja vormid ja siis vormide vahele jääv tainas küpsetuspaberilt ära korjata ja uuesti rullida.
- tulevad krõbedad piparkoogid, kes soovib pehmeid piparkooke tuleks valida muu retsept.
- tainas säilib külmkapis väga hästi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar