teisipäev, 3. jaanuar 2023

Sefiiritort vaarikatega



2022.a vanavanemate päevaks sai tehtud sefiiritort vaarikatega. 

Sefiiritort just seepärast, et see maitseb nii suurtele kui väikestele. 

Retsept:

Biskviit

4 muna (M suurus- 53-63 g)

150 gr suhkrut

150 gr nisujahu

Pane ahi kuumenema, et see jõuaks 170˚C (PÕ) kuumeneda enne, kui biskviidi ahju paned. 

Löö munad lahti vahustamisnõusse ja lisa 150 gr suhkrut. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Vaht on piisavalt tugev, kui see vispli küljest alla valgudes nö voldib ehk sa näed, kuidas alla valguv munavaht vajub õrnalt eelnevalt vajunud vahu peale, kuid ei vaju sellega koheselt ühtlaseks siledaks. Kui vajub kohe siledaks, siis vahusta u 5 min veel ja kontrolli uuesti. Munade vahustamise ajal kaalu ja sõelu nisujahu eraldi kaussi. 

Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 20 cm läbimõõduga koogirõngas või lahtikäiv vorm ootele.

Kui munavaht on piisavalt tugev,  lõpeta vahustamine. Sõelu  ½  nisujahust sellele ja sega õrnalt sisse. Nüüd lisa teine osa jahust (1/2) ja sega. Lõpeta segamine kohe, kui jahu on segunenud munavahuga. Vala biskviittainas koheselt vormi ja tõsta ahjuplaat vormi valatud taignaga ahju (1 aste keskmisest madalamale) ja küpseta u 25 min. Kontrolli küpsust puidust grilltikuga - kui keskele torgatud tikk jääb puhtaks on biskviit valmis, kui ei, siis küpseta u 3-5 min veel ja kontrolli uuesti. Valmis biskviit tõsta restile jahtuma. Jahtunud biskviit lõika noa abil vormirõnga küljelt lahti. Lõika jahtunud biskviit 3-ks kihiks.

 Tähelepanekud:

- mahlasema ja lõikamisel vähem pudiseva biskviidi saad, kui küpsetad selle valmis 1-2 päeva enne tordi tegemist. Selleks jahuta küpsetatud biskviit ja mähi toidukilesse. Säilita otsese päikesevalguse eest kaitstult toatemperatuuril.

- antud kogusest küpseb 6 cm kõrgune biskviit 20 cm läbimõõduga vormis.

- koogirõngast või vormi rasvainega määrida vaja ei ole, nii küpseb biskviit kenasti sirge äärega ja jahtudes ei tõbmu küljed sissepoole.

 

Täidis:

400 gr ricotta-kohupiima

300 ml vahukoort

110 gr suhkrut

200-300 gr külmutatud vaarikaid

Pane vahustamisnõusse vahukoor ja suhkur ning vahusta tugevaks vahuks. Teises kausis sega samal ajal lahti ricotta-kohupiim. Kui koor on vahustatud, lisa  see kolmes osas u 1/3 osa kaupa ricotta-kohupiimale ja sega õrnalt läbi. Tõsta saadud segu külmkappi ootele.

Torditooriku kokkupanek.

Võta alus, millel torti serveerida kavatsed ja tõsta pealmine biskviidikiht sellele. Nüüd võta külmikust vahukoore-ricotta-kohupiimasegu ja tõsta pool sellest biskviidile  ning silu ühtlaseks kihiks. Lisa silutud kreemile pool külmutatud vaarikatest ja vajuta luska või palettnoa abil need kreemi sisse. Jälgi, et vaarikad ei oleks servale lähemal kui 1-1,5 cm. Nüüd tõsta peale teine biskviidikiht ja kata ülejäänud kreemi ja vaarikatega nagu esimese biskviidikihi puhul tegid ja kata pealt viimase ehk kolmanda biskviidikihiga. See on sinu tordi toorik. Silu tooriku väliskülg palettnoa või kaabitsa abil siledaks, et kreemi ja biskviidikihid moodustaksid ilusa sileda külje. Kata toorik toidukilega ja tõsta vähemalt 6 h kuni üleöö külmikusse.

Tähelepanekud:

- kui soovid torti sama päeval süüa, siis niisuta biskviidi kihte näiteks piimaga.


Sefiir

4 munavalget

280 gr suhkrut

85 gr vett

1-1,5 tl sidrunihapet (peenike puru nt SantaMaria)

Pane munavalge vahustamisnõusse. Kaalu potti suhkur ja vesi ning alusta siirupi keetmist keskmisel kuumusel. Kui siirup hakkab keema, siis hakka munavalgeid vahustama. Sega siirupit ja kuumuta, kuni lusikalt alla vajuva 4-5 tilga järel tekib väike niidike. Nüüd lõpeta siirupi keetmine  ja vala aeglaselt samal ajal vahustatava munavahu hulka. Jätka vahustamist ja lisa sidrunihape. Vahusta kuni näed, et sefiir on muutunud tihkeks, koondunud vispli külge ja vahustamisnõu on käega katsudes leige. Nüüd on sefiir valmis. Soovi korral tooni sefiiri toiduvärviga ja pane  tüllega pritskotti, et oleks parem torditoorikule kanda.

Tõsta külmikust välja oma torditoorik ja kata esmalt küljed ja siis pealt. Silu palettnoa abil.

Sellest kogusest sefiirist jätkub Ø20 cm torditooriku katmiseks ja kaunistamiseks sefiirist lilledega.

Tähelepanekud:

-    Toore munavalge võib asendada ka pastöriseeritud munavalgega.

-    Sefiir jääb vedel, kui siirup ei ole keedetud nö kuuliproovini ehk 116-125˚C.

-   Kuna ma toorest munavalgest sefiiri ei tee, siis seetõttu kasutan munavalge pulbrit. 4-le toorele munavalgele vastab: 20 gr munavalge pulbrit (albumeen) nt FunCakes ja 150 ml vett. Kaalu munavalgepulber ning sõelu kaussi. Lisa käesoe  keedetud vesi ja sega läbi. Kata kauss kaanega või toidukilega ja jäta 3-4 h või üleöö seisma.

 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar