2022.a vanavanemate päevaks sai tehtud sefiiritort vaarikatega.
Sefiiritort
just seepärast, et see maitseb nii suurtele kui väikestele.
Retsept:
Biskviit
4
muna (M suurus- 53-63 g)
150
gr suhkrut
150
gr nisujahu
Pane ahi kuumenema, et see jõuaks 170˚C (PÕ) kuumeneda enne, kui biskviidi ahju
paned.
Löö munad lahti vahustamisnõusse ja lisa 150 gr suhkrut.
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Vaht on piisavalt tugev, kui see vispli
küljest alla valgudes nö voldib ehk sa näed, kuidas alla valguv munavaht vajub
õrnalt eelnevalt vajunud vahu peale, kuid ei vaju sellega koheselt ühtlaseks
siledaks. Kui vajub kohe siledaks, siis vahusta u 5 min veel ja kontrolli
uuesti. Munade vahustamise ajal kaalu ja sõelu nisujahu eraldi kaussi.
Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 20 cm
läbimõõduga koogirõngas või lahtikäiv vorm ootele.
Kui munavaht on piisavalt tugev, lõpeta
vahustamine. Sõelu ½ nisujahust sellele ja sega õrnalt sisse. Nüüd
lisa teine osa jahust (1/2) ja sega. Lõpeta segamine kohe, kui jahu on
segunenud munavahuga. Vala biskviittainas koheselt vormi ja tõsta ahjuplaat
vormi valatud taignaga ahju (1 aste keskmisest madalamale) ja küpseta u 25 min.
Kontrolli küpsust puidust grilltikuga - kui keskele torgatud tikk jääb puhtaks
on biskviit valmis, kui ei, siis küpseta u 3-5 min veel ja kontrolli uuesti.
Valmis biskviit tõsta restile jahtuma. Jahtunud biskviit lõika noa abil
vormirõnga küljelt lahti. Lõika jahtunud biskviit 3-ks kihiks.
- mahlasema ja lõikamisel vähem pudiseva biskviidi saad,
kui küpsetad selle valmis 1-2 päeva enne tordi tegemist. Selleks jahuta
küpsetatud biskviit ja mähi toidukilesse. Säilita otsese päikesevalguse eest
kaitstult toatemperatuuril.
-
antud kogusest küpseb 6 cm kõrgune biskviit 20 cm läbimõõduga vormis.
-
koogirõngast või vormi rasvainega määrida vaja ei ole, nii küpseb biskviit
kenasti sirge äärega ja jahtudes ei tõbmu küljed sissepoole.
Täidis:
400
gr ricotta-kohupiima
300
ml vahukoort
110
gr suhkrut
200-300
gr külmutatud vaarikaid
Pane vahustamisnõusse vahukoor ja suhkur ning vahusta
tugevaks vahuks. Teises kausis sega samal ajal lahti ricotta-kohupiim. Kui koor
on vahustatud, lisa see kolmes osas u
1/3 osa kaupa ricotta-kohupiimale ja sega õrnalt läbi. Tõsta saadud segu külmkappi
ootele.
Torditooriku
kokkupanek.
Võta alus, millel torti serveerida kavatsed ja tõsta
pealmine biskviidikiht sellele. Nüüd võta külmikust
vahukoore-ricotta-kohupiimasegu ja tõsta pool sellest biskviidile ning silu ühtlaseks kihiks. Lisa silutud kreemile
pool külmutatud vaarikatest ja vajuta luska või palettnoa abil need kreemi
sisse. Jälgi, et vaarikad ei oleks servale lähemal kui 1-1,5 cm. Nüüd tõsta
peale teine biskviidikiht ja kata ülejäänud kreemi ja vaarikatega nagu esimese
biskviidikihi puhul tegid ja kata pealt viimase ehk kolmanda biskviidikihiga. See
on sinu tordi toorik. Silu tooriku väliskülg palettnoa või kaabitsa abil
siledaks, et kreemi ja biskviidikihid moodustaksid ilusa sileda külje. Kata
toorik toidukilega ja tõsta vähemalt 6 h kuni üleöö külmikusse.
Tähelepanekud:
- kui soovid torti sama päeval süüa, siis niisuta biskviidi kihte näiteks piimaga.
Sefiir
4
munavalget
280
gr suhkrut
85
gr vett
1-1,5
tl sidrunihapet (peenike puru nt SantaMaria)
Pane munavalge vahustamisnõusse. Kaalu potti suhkur ja
vesi ning alusta siirupi keetmist keskmisel kuumusel. Kui siirup hakkab keema,
siis hakka munavalgeid vahustama. Sega siirupit ja kuumuta, kuni lusikalt alla
vajuva 4-5 tilga järel tekib väike niidike. Nüüd lõpeta siirupi keetmine ja vala aeglaselt samal ajal vahustatava
munavahu hulka. Jätka vahustamist ja lisa sidrunihape. Vahusta kuni näed, et sefiir
on muutunud tihkeks, koondunud vispli külge ja vahustamisnõu on käega katsudes leige. Nüüd on sefiir
valmis. Soovi korral tooni sefiiri toiduvärviga ja pane tüllega pritskotti, et oleks parem
torditoorikule kanda.
Tõsta külmikust välja oma torditoorik ja kata esmalt küljed
ja siis pealt. Silu palettnoa abil.
Sellest kogusest sefiirist jätkub Ø20 cm torditooriku katmiseks ja kaunistamiseks sefiirist
lilledega.
Tähelepanekud:
- Toore munavalge võib asendada ka
pastöriseeritud munavalgega.
- Sefiir jääb vedel, kui siirup ei ole keedetud
nö kuuliproovini ehk 116-125˚C.
- Kuna ma toorest munavalgest sefiiri ei tee,
siis seetõttu kasutan munavalge pulbrit. 4-le toorele munavalgele vastab: 20 gr
munavalge pulbrit (albumeen) nt FunCakes ja 150 ml vett. Kaalu munavalgepulber ning
sõelu kaussi. Lisa käesoe keedetud
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar