Ühel hetkel hakkas ilmuma nii eesti keeles kui ka inglise keeles järjest enam torte, mille tegemisel kasutati sifoonbiskviiti. Tundus väga põnev ja nii saigi välja uuritud, millega täpsemalt tegemist on. Sisuliselt lisatakse/segatakse/vahustatakse klassikalised biskviidi valmistamise komponendid teises järjekorras, lisatakse pisut õli ja muud vedelikku, vahel ka küpsetuspulbrit. Uudishimu ei andnud rahu ja nii saigi otsitud välja paar retsepti, mida katsetasin.
Proovisin kahte erinevat retsepti, millest esimese puhul tuletasin ka kakaoga variandi. Teise retsepti puhul päris koogini ei jõudnud, sest biskviit maitsest lihtsalt imeliselt niisamagi.
Sifoonbiskviit.
Retsept nr 1 ja 2.
5 muna (53-63 gr)
75 ml õli
70 ml piima
80 gr nisujahu
20 gr maisitärklist (asenda retseptis 2 maisitärklis suhkruta kakaoga)
75 gr suhkrut
5 gr sidrunimahla või valgeveini äärikas
Kuumuta ahi 145 C-ni. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja aseta sellele 20 cm läbimõõduga koogirõngas või lahtikäiv koogivorm (ilma põhjata). Eralda munavalged kollastest eraldi kausidesse. Sega kokku nisujahu, maisitärklis ja õli, kuni on ühtlane. Lisa piim ja munakollased taignale, sega kuni on ühtlane.
Lisa munavalgetele sidrunimahl ja alusta vahustamist. Vahusta, kuni on tekkinud kerge vaht ja alusta siis suhkru lisamist, tee seda kolmes osas ja vahusta tugevaks vahuks.
Tõsta 1/3 munavalgevahust taignale ja sega õrnalt läbi. Korda tegevust, kuni kogu munavalgevaht on segatud. Vala tainas koheselt ettevalmistatud vormi ja küpseta u 34-38 min. Kontrolli küpsust tikuga. Kui biskviit on küps, siis tõsta vorm ahjust välja ja keera tagurpidi ahjuplaadile jahtuma. Eemalda vormist, kui biskviit on täielikult jahtunud.
Tähelepanekud:
- on väga oluline vahustada munavalged piisavalt tugevaks vahuks, muidu tuleb ahjust munakook.
- maitselt on tegemist õrna, maheda ja siidiselt pehme biskviidiga, mis niisutamist ei vaja.
- kui pelgad, et munavalge ei saanud piisavalt vahtu, siis lisa jahule 3/4 tl küpsetuspulbrit.
Kolmas variant sifoonbiskviidist
Retsept 3
60 gr nisujahu
20 gr maisi- või kartulitärklist
5 gr küpsetuspulbrit
40 gr suhkruta kakaod
5 muna (53 gr)
130 gr suhkrut (65gr+65gr)
60 ml õli (mahedamaitselist nt viinamarjaseemne õli)
95 ml täispiima või vett
5 ml vanilliekstrakti
Kuumuta ahi 170 C (PÕ 155 C). Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja aseta sellele 24 cm läbimõõduga koogirõngas või lahtikäiv koogivorm (ilma põhjata). Sõelu kaussi jahu, tärklis, küpsetuspulber ja kakao - see on kuivsegu. Eralda munavalged kollastest eraldi kaussidesse. Tõsta munavalgetega kauss külmkappi ootele. Vahusta munakollased 65 gr suhkruga heledaks kreemjaks vahuks. Lisa õli ja vahusta sisse. Lisa piim ja vaniljeekstrakt. Sõelu juurde 1/2 kuivainesegust ja sega ühtlaseks. Sõelu juurde teine osa kuivainesegust ja sega ühtlaseks. Vahusta munavalged vannivahtu ja lisa 65 gr suhkrut 3-s osas ise samal ajal vahustamist jätkates. Vahusta tugevaks vahuks (stiff peaks - tõstes vispili tagurpidid, siis selle küljes olev munvalgevahu tipp vajub suunaga allapoole). Sega õrnalt munavalgevaht teisele segule 1/4 osa korraga. Vala tainas 24 cm läbimõõduga vormi, koputa ahjuplaati koos vormiga õrnalt vastu lauda, et suured mullid eralduksid ja küpseta u 35-40 min. Kontrolli küpsust tikuga. Kui biskviit on küps, siis tõsta vorm ahjust välja jahtuma. Eemalda vormist, kui biskviit on täielikult jahtunud.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar