Seekord lisan oma retseptide kogusse ühe tõeliselt hea sisefilee retsepti. Tegemist on jällegi juhusliku leiuga neti avarustest, mis ületas ootusi. Maitse jäi ootamatult mahlane, kergelt suisumekine, maheda maitseseline ja suussulav. Ühesõnaga sööjad olid rahul, mis tegelikult ongi oluline. Kui olen leidnud sobiva kastme selle juurde, siis on põhjust pakkuda ka oma külalistele.
Retsept on pärit siit. Algupärane retsept on kahele kuid tegelikult jätkub 3-4 sööjale.
Retsept:
453 gr (1 lbs) sea sisefilee
110-140 gr pikemaid suisupeekoni viile (nt Maks ja Moorits)
1/2 tl soola või 3/4 tl meresoosoola
1 spl (triiki) pruuni suhkrut (või muud meelepärast)
1 tl ürte või vürtse, kuivatatud tüümiani, värsket rosmariini või jahvatatud kaneeli
1 spl sinepit (Dijoni või teralist või Põltsamaa kanget sinepit)
värskelt jahvatatud musta pipart
Kuumuta ahi 230 kraadini (pöördõhk). Kata sügavam ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Valmista ette sisefilee eemaldades sellelt valge sidekoe ja nähtava rasva. Sega väikses kausis kokku pruun suhkur, sinep ja valitud meelepärased ürdid ja/või vürtsid. Kata saadud seguga kogu filee. Maitsesta pipraga ning murra väiksem filee ots tagasi (jääb sisuliselt kahekorra ühest otsast) filee alla nii, et kogu filee jääks nüüd ühtlase paksusega. Nii küpseb kogu filee ühtlaselt ja väldid üle küpsetamist õhemast otsast. Lao toidukilele peekoniribad nii, et iga järgmine jääks veidi eelmise riba peale. Nüüd tõsta peekoniribade peale juba maitsestatud sisefilee ning keera toidukile abil see peekoniribade sisse. Peekoniribade ühenduskohad kinnita üle nt hambatikkudega ja tõsta liha ettevalmistatud ahjuplaadile. Puista üle värskelt jahvatatud pipraga ning küpseta ahjus kuni liha sisetemperatuur on 63 kraadi. Selleks kulub u 25 min. Viiluta liha ja serveeri.
Tähelepanekud:
- kui su ahi võimaldab 260 kraadi, siis kasuta seda ja küpseta liha u 20 min.
- kindlasti kontrolli liha õiget küpsusastet lihatermomeetriga. Mõni kraad üle küpsenud liha on veel mahlane ja seest õrn roosa. Üleküpsenud liha on seest ühtlaselt hall ja puine.
- kasuta meelepäraseid ürte, kõike korraga ei pea kasutama.
- kindlasti kasuta hambatikke või muud vahendit, et kinnitada peekoniribade otsad, vastasel juhul küpsevad need liha peal lihtsalt krussi ja ei jää visuaalselt ilusad.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar