Selles köögiviljapirukas võivad kohtuda kõik sügisesed köögiviljadest aiasaadused, mis parasjagu kellelegi meelepärased tunduvad. Meie eelistus on hetkel vägagi tavaline, et sööks ka konservatiividest väiksed pereliikmed:). Kuigi pirukas vajab ehk keskmisest rohkem nokitsemist, mitte lihtsalt ainete tükeldamist, võtan ma selle vaeva alati rõõmsalt ette, sest maitse on seda väärt! Eriti hea oli see pärast esmakordset maitsmist ja sellest sai kohe ka meie pere lemmik ning loomulikult rohelise tule parimate retseptide kogumikku.
Retsept pärit Tuuli Mathiseni sulest ja ilmunud ajakirjas Oma Maitse 3/2016. Tänud retsepti autorile!
Pirukas iseenesest väga lihtne ja selline quiche´i- tüüpi, kuid rooside tegemine vajab veidi nokitsemast. Selline väike meditatiivne tegevust kokkajale... . Seega tasuks sellest alustada ja võtta vabalt, mitte kiirustada. Kellele meeldivad krõmpsud köögiviljad, siis võib kasutada tooreid köögivilju. Meie eelistus on keedetud peet, mille rullikeeramine on omaette kunst (lihtsalt libiseb käest), kuid seda väärt. Porgandite puhul toores jääb krõmps, kuid eelnevalt keevast veest läbikäinud viilud ja siis rullitud on meie eelistus. Suvikõrvitsa puhul tasub eelistada just väiksemaid vilju, mitte selliseid suuri kange ja seda põhjusel, et nö südamik ei passi selleks roaks. Suvikõrvitsat kasutame toorelt. Muude köögiviljade kasutamisel kehtib samuti sööjate eelistus - krõmpsuv või pehme, vastavalt sellele siis kas toores köögivili või kergelt kuumtöödeldud.
Antud kogus on tehtud 26 cm läbimõõduga vormi. Retsept ise selline:
500 gr lehttainast
3 muna
3 dl 35% koort
200 gr tükeldatud mozzarella´t (so 1 pk Zottarella)
100 gr riivitud parmesani (võib ka nt 50 gr)
oliiviõli
värskelt hakitud punet (võib ka veidi kuivatatud)
0,5 tl soola
1/5 tl pipart
u 3 keskmist porgandit
u 1-2 väiksemat suvikõrvitsat
u 2 punapeeti
või muud vabalt valitud köögivilja
Nagu eelnevalt öeldud alusta köögiviljade ettevalmistamisega. Selleks kasuta köögiviljakoorimisnuga tõmmates pikad õhukesed viilud nii porgandist, suvikõrvitsast kui ka peedist (viimasest siis nagu kooriks ringjalt). Jälgi, et köögiviljaribasid oleks nii palju, et rulle saaks teha kokku 30-35 tk. Kui soovid pehmemaid köögivilju, siis nüüd tuleks panna pott veega tulele. Lisa keevasse vette porgandiviilud ja hoia seal maksimaalselt 1 min. Tõsta vahukulbiga nõrguma.
Nüüd tõsta lehttainas küpsetusvormi nii, et vormi põhi ja küljed oleksid kaetud, vajadusel rulli tainast vormile vastavalt. Torgi põhi kahvliga läbi ja aseta peale küpsetuspaber. Viimasele kalla peale küpsetusoad raskuseks (võib ka kuivatatud oad, herned või riis). Küpseta põhja 180-kraadises ahjus ( ise kasutan konvektsioonahju pöördõhurežiimi, tavaahju puhul tuleb kasutada 10-15 kraadi kõrgemat temperatuuri) 15 min, kuni tainas on tahenenud ja hoiab vormi. Ära pruunista!
Klopi lahti muna, lisa koor, sool ja pipar. Jäta ootele. Tükelda mozzarella ja jäta samuti ootele.
Tõsta eelküpsetatud põhi ahjust välja ja eemalda küpsetusoad ning küpsetuspaber. Kalla muna-kooresegu põhjale, lisa ka tükeldatud mozzarella ja parmesan ning nüüd asu valmistama köögiviljaroose- keera rulli eelnevalt valmis pandud ribad ning aseta need muna-juustusegu sisse. Piserda köögivilju oliiviõliga. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 min-35 min kuni täidis on pealt kergelt kuldne ja köögiviljad küpsed. Serveeri soojana.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar