Tainas:
ahjuplaat 32*40 cm (sisemõõt) | Ø26-28 cm vorm | Ø18-20 cm vorm | |
nisujahu (gr) | 600 | 400 | 300 |
külma võid (gr) | 250 | 167 | 125 |
külma vett (dl) | 2,5 | 1,7 | 1,25 |
30% äädikas (tl) | 1 | 0,7 | 0,5 |
muna (tk) | 1 | 0,7 | 0,5 |
Kreem:
ahjuplaat 32*40 cm | 26-28 cm vorm | 18-20 cm vorm | |
piima (l) | 1,5 | 1 | 0,75 |
suhkrut (gr) | 315 | 210 | 158 |
muna (tk) | 6 | 4 | 3 |
nisujahu (gr) | 90 | 60 | 45 |
vanillisuhkur (tl) | 2 | 1,3 | 1 |
Töö käik:
Valmista esmalt tainas. Kaalu suurde kaussi valmis jahu ja lisa sinna viilutatud külm või. Purusta või kahvliga jahu sees, kuni tekib ühtlane sõmer puru. Väiksemas kausis klopi lahti muna, lisa sool, vesi ja äädikas - see on vedel segu. Vala vedelsegu jahu ja või puru sisse, sega ühtlaseks (tainas on üsna kleepjas ja vajab käega segamist) ja jäta vähemalt 3-4 h külma seisma. Siinkohal võib jätta taina ka üleöö külmkappi. Enne põhjade küpsetamist valmista kreem.
Kreemi valmistamiseks pane potti (u 3 liitrine pott) 1,25 l piima ja lisa 180 gr (2 dl) suhkrut, kuumuta keemiseni. Samal ajal vahusta teises kausis munad ülejäänud 135 gr (1,5 dl) suhkruga (kuni suhkur on sulanud). Lisa jahu ja ülejäänud 0,25 l külma piima. Kalla vahustatud segu kuuma piima hulka ning kuumuta keskmisel või madalamal kuumusel pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (ära keeda kreemi!). Jahuta. Kiiremaks jahutamiseks vala kreem teise kaussi, mille saad panna külma vette (lisades sinna jääkuubikuid), kata kreem pealt toidukilega, nii ei teki kreemile "nahka". Kaanega kattes tekib kondensvesi.
Võta tainas külmkapist ja jaga seitsmeks või kaheksaks pallikeseks. Rulli need ükshaaval lahti ja märgi sobiv suurus tainalehele (äärtest saab kattepuru) ning küpseta igat tainalehte 250 kraadises ahjus (võib ka konvektsioonahjus - pöördõhurežiimil) 5-8 min. Jahuta põhjad.
Lao küpsetatud tainapõhjad kreemiga vaheldumisi tordialusele. Kaunista pealt tainapuruga, mille saad küpsetatud tainalehe äärtest teha - purustad käte vahel ääred ära. Kohe serveerides on kook krõbedam või järgmisel päeval, kui kook on kreemist läbi imbunud ja seda on lihtsam lõigata.
Retsept on pärit nami-nami retseptikogust. Tänud selle omanikule!
Tähelepanekud:
- väiksema koguse, kui plaaditäie tegemisel, ei kulu kogu muna taina valmistamisel ära, kasuta sellest ülejääv osa kreemi valmistamisel. Midagi ei juhtu, kui kreemis on pisut muna rohkem, sest lisatav kogus on väga väike.
- taina rullimisel küpsetuspaberile ahjuplaadi suuruseks tahab tekkida väike probleem - paber hakkab kortsuma. Teiseks tahab lahti rullitud tainas paberit nö kokku tõmmata. Sel juhul aitab see, et kasutada kas küpsetusmatti või silikoonalust, mis kannatab küpsetamist. Ümmarguste vormide kasutamisel seda probleemi ei ole täheldanud.
- suhkrukogust on veidi vähendatud. Kui tahta magusamat, tuleb suhkrut lisada kokku 4 dl (360 gr), nii nagu algses retseptis. Vähem magusama tulemuse saavutamiseks aga jällegi vähendada suhkrukogust.
- taina rullimisel küpsetuspaberile ahjuplaadi suuruseks tahab tekkida väike probleem - paber hakkab kortsuma. Teiseks tahab lahti rullitud tainas paberit nö kokku tõmmata. Sel juhul aitab see, et kasutada kas küpsetusmatti või silikoonalust, mis kannatab küpsetamist. Ümmarguste vormide kasutamisel seda probleemi ei ole täheldanud.
- suhkrukogust on veidi vähendatud. Kui tahta magusamat, tuleb suhkrut lisada kokku 4 dl (360 gr), nii nagu algses retseptis. Vähem magusama tulemuse saavutamiseks aga jällegi vähendada suhkrukogust.
- hapukama nüansi saamiseks tuleks kasutada ühe kihi vahel haput moosi (nt. pohla-, pohla-õuna-, jõhvika-, jõhvika-banaanimoosi). Kreemi tuleks sel juhul teha vastavalt 1/7 osa vähem.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar