laupäev, 24. september 2016

Brita kook


Kuigi on juba sügis, lisan ma siia ühe suvise koogi retsepti, mida sel suvel esmakordselt tegin. Tegemist on ühe tõeliselt mõnusa südasuvise või hilissuvise värskete marjade koogiga, mida ma kahjuks varem teinud ei olnud. Peolaual osutus see aga  tõeliseks hitiks ja kadus sealt kui ühe hingetõmbega. Viimased tükid läksid lausa jagamisele:). Igatahes sai kook kodustelt kriitikutel kiidusõnad ja rohelise tee parimate koogiretseptide kogumikku. Pärast pidu sai seda veelkord tehtud. Küll mitte samas suuruses vaid väiksemana. Ja muidugi ilmnesid kohe ka vead...brrr, kui nii võib koogi tegemise kohta öelda. Selleks, et seda edaspidi vältida on nüüd arvutatud kogused vastavalt minu poolt enamkasutatavate vormide suuruste järgi.

Lugedes erinevate blogijate retsepte otsustasin nami-nami retsepti kasuks. Tänud  Pille Petersoole retsepti eest! Küll aga oli kasulik lisalugemine Tuuli Mathiseni blogist. Tänu sellele tekkis ka mõtteid, kuidas vältida koogi laiali vajumist ning miks just eelistasin nami-nami retsepti. Kuna mul oli kindel plaan teha numbrikujuline tort, siis oli eriti oluline,  et see ka koos püsiks. Erinevatest blogidest lugedes selgus, et pealolev beseekiht ei peagi olema teab mis kõrge. Piltidel nähtud tulemus mind  aga ei rahuldanud. Nii sai retsepti pisut mugandatud. Kokkuvõttes võin öelda, et õnnestus  ja ei õnnestunud ka. Koogiga oli hästi, kui välja arvata üks pisiasi - number sai valepidi.... ja avastasin ma selle muidugi alles siis, kui koogile kaunistuseks number 1 lisasin. Tean küll, et mõõtsin 10 korda enne kui panin joonistatud paberi plaadile aga jah, juhtus äpardus. Õnneks kaalus maitse selle pisiasja üles ja peokoogist jäi väga hea mälestus.

Retsept aga ise siin:

Põhi:


ahjuplaat 32*40 cm (sisemõõt)  Ø26-28 cm vorm Ø18-20 cm vorm
toasoe või (gr) 150 100 69
suhkur (gr) 90 60 41
munakollane (tk) 4 3 2
nisujahu (gr) 120 80 55
küpsetuspulber (tl) 2 1,3 0,9
piim (dl) 1 0,7 0,5

Pane ahi sooja 175 kraadi peale. Ära kasuta pöördõhurežiimi!

Vahusta pehme või suhkruga kohevaks vahuks. Lisa edasivahustades ükshaaval munakollased.
Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber, see on kuivsegu. Lisa või-munasegule vaheldumisi kuivsegu ja piim. Sega ühtlaseks. Kasutasin ise mikserit.
 
Kata nüüd ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri (just nimelt määri) tainas sinna peale. Kui kasutad rõngasvormi, st mitte ahjuplaati, siis nüüd tuleb tainas jagada kaheks võrdseks osaks ja määrida kahte vormi.  Tainas on kleepuv, seega siluda aitab vette kastetud palettnuga või lusikas. Eriti lihtsaks teeb taina kandmise paberile pritskott - saab kohe ühtlase kihi vajalikus ulatuses. Selleks võta keskmises suuruses (30-35 cm pikad) pritskott, pane sinna tainas ja lõika siis ots maha (ava peaks olema u 1 cm). Pritsi ringjalt või triipe tõmmates või kandiliselt tainas vormi põhja katvale küpsetuspaberile. Vajadusel silu palettnoaga üle. Põhjakihi paksus võiks olla 0,5 cm-0,7 cm. Kui algselt teha liiga paks, siis hiljem kerkides jääb koogivahel tõeliselt paks keeksine kiht. Jäta ootele.

Kate:


ahjuplaat 32*40 cm  26-28 cm vorm 18-20 cm vorm
munavalge (tk) 4 3 2
suhkrut (gr) 160 107 74
vanillisuhkur (tl) 1 0,7 0,5
mandlilaastud (gr) või muud pähklid 25 17 12

Nüüd vahusta munavalged osaliselt ja siis hakka vahustamise ajal lisama suhkrut ikka edasi vahustades. Lisa suhkur 3 osas. Lõpeta vahustamine siis, kui vaht on hästi tihe ja suhkur on täielikult sulanud, st võttes lusikaga väikse osa munavalge-suhkru segu ja katsudes seda näppude vahel ei tohiks tunda suhkru tükikesi.  Nüüd määri pool vahustatud munavalgest poolele kogusele ahjuplaadile  või ühte vormi. Et pealmine kiht ka hiljem kaunis oleks kasuta teise poole munavalge tainale kandmiseks keskmises suuruses pritskotti. Kui kasutada sakilise servaga tüllet (otsikut) on oht, et nö teravad servad hakkavad pruunistuma. Ümara tülle puhul seda ei ole. Pritsi vahustatud munavalge tainale nii, et sinna jääksid justkui valged pärlid tihedalt üksteise kõrval reas. Väliskülgedelt jäte 0,5 cm munavalgega katmata - vajub ise küpsedes.


 Puista üle mandlilaastudega. Pane ahju ja küpseta 20-30 min alt teisel siinil (st keskmisest üks aste madalamal) kuni beseekiht on kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud. Koogi küpsust kontrolli puutikuga - kui sisse torgatud tikk jääb välja võttes puhtaks on kook valmis. Tõsta kook jahtuma, soovitavalt restile. Lase täielikult jahtuda.

 
Samal ajal hakka valmistama täidist.

Täidis:


ahjuplaat 32*40 cm  26-28 cm vorm 18-20 cm vorm
35% koort (dl) 2 1 0,9
suhkrut (gr) 45 30 21
ricotta kohupiimapasta (gr) 250 167 115
värskeid marju (vaarikad, maasikad, mustikad vms) 350 233 161

Pese marjad ja jäta nõrguma. Vajadusel laota ükshaaval majapidamispaberiga kaetud taldrikule. Vahusta vahukoor suhkruga. Kui armastad magusamat, lisa veidi suhkrut juurde. Vahukoor peaks olema magus, sest kohupiimapasta seda ei ole ja siis magusus tasakaalustub. Sega juurde ricotta kohupiimapasta.  Tõsta külmkappi.
 
Nüüd, kui kook on täielikult jahtunud, tõsta sileda beseekattega põhja osa serveerimisalusele. Kata see alguses poole osa täidisega, siis laota peale marjad ning viimaks teise osa täidisega. Ahjuplaaditäie kogusega tehes tuleb plaaditäis lihtsalt pooleks lõigata sileda ja nö pärlite vahelt, st selliselt, et siledalt kaetud munavalge kihiga pool jääb serveerimisalusel alumiseks kihiks ja "mummuline" osa pealmiseks kihiks. Nüüd tõsta kook külmkappi 3-4 h nö tõmbama, soovitatavalt üleöö.

Kaunista vahetult enne serveerimist.

Kaunistamiseks:

ahjuplaat 32*40 cm  26-28 cm vorm 18-20 cm vorm
35% koort (dl) 2 1 0,9
suhkrut (gr) 30 20 14
värskeid marju 200 133 92

Pese marjad ja jäta nõrguma. Vajadusel laota ükshaaval majapidamispaberiga kaetud taldrikule. Vahusta vahukoor suhkruga. Pane vahukoor pritskotti, mille otsas on sakilise servaga tülle. Kaunista kook pealt vastavalt oma soovile. Kata marjadega. Naudi koos oma hea seltskonnaga!


Mida tähele panna:

- kui armastad magusat kooki, siis põhjatainale lisa 90 gr asemel 125 gr suhkrut  ja kattele 160 gr asemel 170 gr suhkrut, mis oli algses retseptis.
- kui soovid õhemat beseekihti kasuta põhjataina koostises 3 munakollast ja beseekattes 3 munavalget, mis oli ka algses retseptis.
- kui ei soovi rohket täidist, siis jaga see pooleks, lisades ühe osa koogi vahele ja teise osa enne serveerimist koogi peale.
- samuti võid suurendada/vähendada meelepäraste marjade kogust.
- külmutatud marjadega vettib kook läbi, seetõttu kasuta just värskeid marju või siis selliseid külmutatud marju, mis ei jää sulades nii vesised kui vaarikad-maasikad.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar