teisipäev, 8. november 2016

Madeleine koogid

Tänane retsept on kuulunud meie pere lemmikküpsetiste hulka juba päris tükk aega. Nüüd oli taas põhjust teha. Lihtsalt. Tegemist on prantsuspäraste magusate biskviitkoogikestega - madaleine, mis on parimad just samal päeval - pealt kergelt krõbedad ja seest pehmed. Traditsioonilises retseptis on kasutatud pähkleid, tavaliselt mandleid. Nendele koogikestele on iseloomulik just merikarbi kuju, mis tuleb vormist kus neid küpsetatakse.  Vormi otsides puutusin kokku väga erinevate vormidega, mis nime poolest olid kõik madeleine-vormid. Esimesena sai soetatud BonApetit kauplusest vorm ja hiljem Prismast (Oetker). Ilusama kuju saab just viimase vormiga, jääb mõnusalt reljeefne. Retsept ise on lihtne ja leitud YouTube'st (joyofbaking.com).

Retsept (36 tk)

3 muna ('a 63-68 gr)
120 gr suhkrut
30 gr pruuni suhkrut (või valget)
130 gr magedat võid
1/4 tl soola
1/2 tl küpsetuspulbrit
130 gr nisujahu

Sulata või ja jäta jahtuma. Kaalu valmis jahu ning lisa juurde sool ja küpsetuspulber, sega läbi. Kaalu suhkur või suhkrud vahustamisnõusse ning lisa munad. Vahusta korralikult tihedaks vahuks (suhkur peaks olema selleks ajaks täielikult sulanud, st näpuvahel katsudes ei ole tunda suhkrukristalle). Sõelu juurde jahu-soola-küpsetuspulbrisegu ja sega korralikult läbi. Kõige viimasena lisa sulatatud  või. Sega läbi ja jäta taigen seisma külmkappi vähemalt 1 h kuni 3 päeva.
Soojenda ahi 180 kraadini (pöördõhk). Määri vorm õli-jahu seguga (see on andnud parima tulemuse koogikeste parimaks kätte saamiseks vormist), selleks võta 1 spl väikse kuhjaga nisujahu ja 1,5 spl toiduõli. Sega kokku omavahel, segu peaks jääma selline voolav nagu on mesi. Nüüd pintselda sellega vorm ja tõsta teelusikaga igasse vormi tainast nii, et vorm oleks täidetud 3/4 ulatuses. Tõsta ahju küpsema 10-12 minutiks. Võta ahjust välja ja lase hetk jahtuda enne vormist eemaldamist. Paremaks ja õrnemaks eemaldamiseks kasuta silikoonspaatlit. Jäta koogikesed restile jahtuma. Jahtunult tõsta serveerimisalusele ja riputa üle tuhksuhkruga. Naudi samal päeval!


Tähelepanekuid:
- vormi määrimiseks võib kasutada ka lihtsalt toiduõli ja siis raputada üle jahuga. Üleliigne jahu raputada vormist enne taignaga täitmist välja.
- maitse andmiseks võib lisada nt sidrunit - ühe sidruni koor ja 1 spl sidruni mahla segada taignasse.
- kui oled tõeline maiasmokk, lisa taignasse 30 gr (2 spl) suhkrut rohkem.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar