reede, 9. detsember 2016

Gluteenivabad piparkoogid

Kuna on advendiaeg, siis on paslik panna kirja piparkoogitaigna retseptid. Seekord küll gluteenivabad. Retsept on leitud juba eelmisel hooajal, aga et lihtsalt kaotsi ei läheks, panen selle siia kirja. Retsepti autor on Lia Virkus ja avaldatud siin . Tänud retsepti eest! Maitse oli väga hea!

Taigen:
1 dl pruuni suhkrut
1 dl tumedat suhkrusiirupit
2 tl kaneeli
1 tl ingverit
1 tl kardemoni
0,5 tl jahvatatud nelki
125 gr võid
1 muna
1 apelsini riivitud koor
300 gr tatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
määrimiseks 1 muna soovi korral

Glasuur
1 munavalge
3 dl tahket mett või tuhksuhkrut (suhkrule lisa ka 1 tl sidrunimahla)

Kuumuta siirup ja suhkur potis keemiseni ning lisa maitseained. Lisa ka või ja kuumuta segades, kuni või on sulanud. Sega jahu küpsetuspulbriga läbi ning lisa koos muna ja riivitud apelsinikoorega väheke jahtunud siirupile. Sega ühtlaseks tainaks, lase jahtuda ja keera toidukilesse. Hoia vähemalt üle öö külmkapis.
Rulli tainas jahuga ülepuistatud laual laiali ja vormi meelepärase kujuga piparkoogid. Soovi korral määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 200 kraadises ahjus 7-10 min, olenevalt piparkookide suurusest. Lase jahtuda.

Glasuuri jaoks sega munavalge meega, kuni saad kreemja glasuuri. Olenevalt munavalge suurusest on ka mee või suhkrukogus erinev. Kaunista piparkoogid glasuuriga ja jäta kuivama.

Tähelepanekud:
- kindlasti tasub proovida teha toortatrajahuga. Tavalise tatrajahuga jääb maitse kergelt "liivateraline".
- tainas tasub rullida küpsetuspaberile ja seejärel vormida piparkoogid ning nö vormi vahekohad ära korjata, uuesti palliks vormida ja järgmisele paberile lahti rullida.
- kui tainas kipub kleepuma rulli külge, aga jahu lisada ei soovi, siis kata rullitav tainas teise küpsetuspaberilehega või toidukilega kuni oled saanud sobivalt õhukeseks, et piparkooke vormida.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar