laupäev, 24. detsember 2016

Piparkoogimaja



Piparkoogimaja tegemist igatsesin juba lapsepõlves. Siiani mäletan, kuidas palusin ema, et ta teeks piparkoogimaja. Isegi detailid said tehtud paberist valmis ja taignast küpsetatud. Kas maja kokku sai või kuidas me seda täpselt tegime, seda kahjuks enam ei mäleta. Üleüldse, meeldis mulle ja vennale teha piparkooke omatehtud vormide järgi, st paberist šablooni järgi. Viimased tegime aga oma värvimisraamatute piltide järgi. Jah, ka nõukaajal ja selle lõpus olid olemas värvimisraamatud lastele:).
 Järgmine kord tegin maja ise alles täiskasvanueas. Mäletan, et oma päris esimese maja tegin poest ostetud valmis detailidest. Ei teagi, kas täna on võimalik maja valmis detaile osta, aga u 7 a. tagasi oli. No ja kaunistus.....täna oleks vist veidi piinlik vaadata pilti ja tunnistada, et see on täiskasvanu tehtud:). Pärast seda katsetust olen ikka maja teinud, ühe segi pisikestele sugulastele kinkinud 5 a. tagasi. Kuuldu järgi hakati seda järgmisel päeval vaikselt võidu sööma:)
Möödunud aastal, st 2015.a sai tehtud sellised majad -
Julge plaan oli! Ja kui palju vorme ma ahjust stiilis S. Dali "Sulavad kellad" välja võtsin:). Viis korda kindlasti. Katused olid lihtsad teha võrreldes silindrite ehk majadega. Oleks ju võinud ka tänavu teha midagi sarnast lihtsuse huvides, aga no ei saanud. Tegelikult andis tänavuse maja ja selle kaunistamise tõuke hoopis Seikluskohvikus toimunud koolitus, kuhu ma registreerimisega hiljaks jäin ja koolitusele lihtsalt ei mahtunud. Seega tuli ise hakata proovima. Nüüd aga kõigest järjekorras.
Et postitus liiga pikaks ei läheks, siis esmalt tänavune maja ja järgmine postitus ümmarguste majade tegemise kohta.
Kõigepealt tainas. Selle retsepti järgi olen teinud tainast juba alates 2007.a. Retsepti leidsin kunagi Delfi naistele foorumist ja selle pani sinna kirja keegi Bubs. Tänud talle!
 
Retsept :
(tainast u 1,4 kg)
 
3/4 dl suhkrusiirupit (tume DanSukkeri oma)
1 1/2 dl vett
4 dl suhkrut (võib ka 2,5-3 dl, vähem magusam)
3 tl soodat
1 spl pomerantsikoort
2 tl jahvatatud ingverit
2 tl jahvatatud nelki
2 tl jahvatatud kaneeli või 12 gr Santa Maria piparkoogimaitseainet
275 gr võid
11 dl (660 gr) nisujahu
 
Mõõda u 4,5 l potti suhkur, vesi, siirup, sooda ja maitseained. Lase keema  mõõdukal kuumusel ja sega. Lase podiseda u 5 minutit. Kui siirup tahab potist välja ronida, keera kuumus väiksemaks ja sega. Kui siirup on valmis, lase jahtuda u 60 kraadini ja lisa või, et see sulaks siirupis ära. Võib ka nii, et vahustad toasooja või eraldi ja siis lisad toasoojale siirupile. Kõige viimasena lisa jahu ja sega ühtlaseks. Jaga taigna kogus pooleks ja paki eraldi toidukilesse või kilekotti ja jäta vähemalt üleöö külmkappi. Säilib väga hästi külmkapis 2 nädalat. Piparkookide valmistamiseks võta tainas paar tundi enne külmkapist välja toatemperatuurile, et see pisut pehmeneks. Võta umbes 1/3 tainast ja rulli küpsetuspaberil õhukeseks (umbes 0,5-0,7 mm) ning vormi piparkoogid. Nö vormide vahed korja noa otsa või hambatiku abil üles ja mätsi kokku, et see rullida järgmisele küpsetuspaberilehele uute piparkookide vormimiseks. Küpseta 180 kraadi juures (pöördõhurežiimil) 7-8 minutit.
 
 
Tähelepanekud:
- retsept töötab ka 250 gr võiga, kuid sel juhul kasuta 600 gr jahu.
- karamellisema maitse armastajal tuleks siirupit koos maitseainetega kuumutada vaiksel tulel u 8-9 minutit.
- kui tainas hakkab kleepuma rullimisel taignarulli külge, siis võta lisa küpsetuspaberileht ning kata sellega rullitav tainas ja rulli nüüd edasi. Vanakooli meetodit ehk jahu lisamist kasutades jäävad viimased piparkoogid lihtsalt väga kõvad ja ei ole enam mõnusad krõbedad-muredad.
- tavaahju puhul, millel ei ole võimalik kasutada pöördõhurežiimi, küpseta 190-200 kraadi juures 7-9 minutit. Kui servad hakkavad juba tumenema on viimane aeg piparkoogid ahjust välja võtta. Liiga tumedaks küpsetades jääb kõrbenud mekk juurde.
 
 
Glasuur:
 
15 g kuivatatud munavalget (albumen) (FunCakes´i oma näiteks)
85 ml keedetud toasooja vett
455 gr tuhksuhkrut
2-4 spl sidruni mahla (ca 1/2-1 värske sidrun)
 
Mõõda mikserikaussi vesi ja kaalutud ning sõelutud munavalge. Sega korra mikserilabaga läbi ja jäta seisma vähemalt 3-4 h. Pärast seismist mikserda munavalge veelkord läbi ja  lisa kaalutud ning sõelutud tuhksuhkur osade kaupa. Mikserda ühtlase segu saamiseni. Nüüd lisa järk-järgult värskelt pressitud  ja läbi tiheda sõela kurnatud sidrunimahl. Segu on valmis, kui lusikaga kausi ühest servast teise tõmmates vajub nö vagu ühtlaseks tagasi 20-25 sekundi jooksul.
 
Glasuur, mis läheb täitmiseks, vedelda veega, lisades keedetud jahutatud vett teelusikatäie kaupa.
Õige konsistents on siis, kui vagu vajub ühtlaseks tagasi 6-8 sekundi jooksul.
 
Tähelepanekud:
- oluline on sõeluda munavalge enne vee hulka lisamist, nii väldid tükkide tekkimist.
- juhul, kui valmis glasuuris on ikkagi tükid sees, siis on ainus päästja tihe sõel. Glasuur tuleb sel juhul läbi sõela ajada.
- parima tulemuse saavutamiseks tee glasuur eelmisel päeval valmis ning vahetult enne kasutamist sega veelkord läbi - nii väldid õhumulle, mis hiljem katkestavad ühtlase voolavuse pritskotist või ühtlaselt sileda glasuuri tekkimist.
- kauss, milles hoiad glasuuri, kata kas kaanega või glasuuriga töötamise ajal kokkuvolditud märja  käterätikuga, nii väldid glasuuri kuivamist.
- toore munavalge kasutamisel on rusikareegel 2 munavalget ja 500 gr tuhksuhkrut.
- söödavatel piparkookidel tasuks eelistada kas munavalgepulbrist tehtud glasuuri või poest ostetavat glasuuri.
 
Piparkoogi maja:
Taigna kulu nii piparkoogi maja kui ka muu (kitsed, jänesed, kuused, rong, piparkoogimehike ja -tüdruk ning lumememmed) tegemiseks sh varudetailid (eriti maja puhul) on ca 1 -1,2 kg. Kogus sõltub sellest, kui paksud detailid teha. Pildil olevad kitsed, jänesed, kuused, piparkoogimehike ja- tüdruk ning lumememm on tehtud 1,5-2 mm paksuselt rullitud taignast. Rongi ja maja detailid aga 2-3 mm paksusest taignast.
 
Maja valmistamiseks kasutan vormi, mille soetasin juba mõned head aastad tagasi Prismast ja näeb välja see selline -
 
Vormi välisraami suurus vastab A4 formaadile. 
Rulli tainas küpsetuspaberile lahti ja vajuta majavorm sellele, et tainas läbi lõikuks. Eemalda vorm. Kui mahub, korda sama majavormiga. Maja jaoks on vajalik 2 korda vormida detailid ning lisaks tee üks vormimine varuks. Äärtesse tee kitsed (5), jänesed(2), kuused(5), lumememmed(2), piparkoogipoiss (1) ja -tüdruk (1). Kui on olemas linnuvorm, siis ka linnud - soovi korral. Küpseta detailid nagu ülal piparkookide retsepti juures viidatud. Jahuta. Pildil olevad linnud on tehtud ainult glasuurist.
 
Tähelepanekud:
- maja tegemiseks ei pea kasutama eelpool kirjeldatud piparkoogitaigna retsepti, küll aga tuleb silmas pidada, et maja saab teha sellisest taignast, mis oluliselt (st peaaegu üldse) ei kerki.
- kui kardad detailide purunemist, siis tee maja detailid pisut paksemad, kuid sel juhul on taigna kulu pisut suurem ning küpsemisaeg veidi pikem.
 
Maja detailide kaunistamine:
Vali välja sobiv muster, mille soovid maja katusele või/ja seintele kanda. Nüüd tuleb ära lugeda, kui palju jooni on selleks vaja detailidele tõmmata nii horisontaalis kui vertikaalis. Joonte tõmbamiseks kasuta tüllet (ehk otsikut) nr 1 ning väikest pritskotti. Pane kotti 1-1,5 teelusikatäit glasuuri. Alusta katuse detailidel äärt ümbritseva joone tõmbamist ning seejärel horisontaalsete joonte tõmbamist. Kui ühtepidi on jooned valmis, siis tee vertikaalsed jooned. Valmis ruudustik (vajab veel harjutamist:))-
 
 
nägi välja selline. Kui ruudustik on valmis ühele või mitmele detailile, hakka mustrit peale kandma, täpitades mustrit ruudustikku. Jälgi, et muster jääks kenasti sümmeetriliselt. Pärast mustri peale kandmist täida ära glasuuriga ülejäänud detail või detailid. Valmista selleks ette piisav kogus vedelamat glasuuri. Täida teine pritskott glasuuriga ja lõika ots maha (siin ei ole tüllet vaja). Alusta glasuuriga täitmist detailidel põhimõttel väljapoolt sissepoole.
 



Jäta detailid kuivama.
 
Kaunista maja teised detailid vastavalt oma soovile või välja valitud mustrile. Kaunista/värvi ka muud detailid - kitsed, jänesed, lumememmed, piparkoogimehike ja -tüdruk, kuused ja rong. Värvilise glasuuri saamiseks on kasutatud toiduvärve. Piparkoogirongi tegemisel on kasutatud sellist vormi . Seega, ilma vormita on keeruline teha, kui ise väga hea kunstniku käega ei ole. 
 
Selleks, et kogu kompositsioon kenasti kokku saaks on vaja mingit alust. Vabalt võib teha seda ka piparkoogitaignast (eelnevalt küpsetatud). Antud juhul on kasutatud väga suurt tordialust (12 mm paksust) läbimõõduga 457 mm. Esimese kihina on kantud martsipan (parim enne möödunud, kuid töötas veel) (sobib ka suhkrumass) ning kinnitatud veega. Teise kihina oli kantud palettnoa abil glasuur, kuna martsipan oli naturaalset värvi, mitte valge.  Ettevalmistatud alus jäta kuivama järgmise päevani. Oluline on jälgida, et pind jääks sile - vähemalt maja alune koht. Kui kõik detailid on kuivanud hakka maja kokku panema. Maja kokkupanemisel võib kasutada karamelli või glasuuri. Antud juhul on kasutatud glasuuri. Pane esmalt üks külg ja ots kokku. Ja siis teine külg ja ots. Kui need on kuivanud veidi, siis paned sisuliselt kaks L-kujulist detaili omavahel kokku. Jäta kuivama - st detailid on fikseerunud ja enam ei liigu. Nüüd tõsta maja (mis on hetkel veel katuseta) hetkeks külili ja pritsi glasuuriga kogu majaalune kontuur, mis kinnitub alusele. Tõsta maja koheselt alusel eelnevalt märgitud kohale. Jäta kuivama. Samal ajal nö kleebi glasuuri abil muud detailid - jänesed, kitsed, lumememmed, kuused, piparkoogipoiss ja -tüdruk. Nüüd kui maja on alusel täielikult kuivanud, siis kleebi glasuuriga maja katus - see on kõige raskem ja keerulisem osa. Tee seda ettevaatlikult, et ei suruks maja laiali või katusedetaile katki. Mõlemad katusedetailid tuleb kleepida korraga ja hoida pisut aega (ise hoidsin 6-7 min), et glasuur hakkaks juba kuivama ja katus ei vajuks laiali. 
Kui on soov saada sile aluspind nagu pildil, siis tuleb kogu kompositsiooni alus vedela glasuuriga täita ühe korraga, st ühest pritskotist. Samas on suure kotiga raske pääseda kitsastesse kohtadesse, selleks pritsi sellistesse kohtadesse glasuuri veidi rohkem ja abista laiali valgumist hambatikuga või muu sellise asjaga. Kui on soov tekitada järv, siis tuleb jäta sobiv koht glasuurimata, st jäävad servad.
 
Tähelepanekud:
- et täidetud pritskoti tülle ots ära ei kuivaks, pane lähedusse kõrgem pits, mille põhja on asetatud veega niisutatud pabersalvrätiku tükk. Asetades pritskotti vahepeal pitsi, saad kätt puhata ja hinge tõmmata:)
- sirgete joonte tõmbamisel on abiks, kui panna detaili alla ruuduline paber nii, et üks serv ja külg on täpselt asetatud ühe ruudu külgedega. Esmalt tõmba joon iga ruudu joone järgi ja pärast iga joone vahele veelkord joon, st sisuliselt jagad ruudu pooleks. Vertikaalsete joonte tõmbamisel käitu samuti, st esmalt ruudu järgi jooned ja siis vahejooned, nüüd näed, et oled ruudu jaganud neljaks, nii peabki.
- kui mõni horisontaalne joon katkeb, siis kasuta hambatikku ja korja see üles, et teha uus joon. Vertikaalsete joonte tõmbamiseks peaks olema saavutatud juba mingi rütm ning piisav surve glasuuri pritskotile, et vältida joonte katkemist. Nüüd on joonte parandamine väga keeruline.
- detailid, mis katad ühtlase glasuurikihiga, tuleb eelnevalt ääristada, nii väldid glasuuri maha valgumist.
- detaile vedelama glasuuriga täites arvesta, et glasuuri jätkuks terve detaili täitmiseks. Kui jätkub vaid poole jaoks ja kohe ei ole võtta teist täidetud pritskotti, siis jääb vahejoon näha.
- lase glasuuritud detailidel kuivada üleöö.
 
Jää on tekitatud 2016.a Oma Maitse Rita Osa poolt kirja pandud retsepti järgi. Tänud retsepti eest! NB! Algses retsepti kirjelduses kastrulisse õli ei lisatud.
 
Suhkrujää:
62,5 ml vett
100 gr suhkrut
32,5 gr glükoosi
0,5 tl toiduõli fooliumi määrimiseks
 
Kata ahjuplaat fooliumiga ja õlita see köögipaberi abil ühtlaselt. Mõõda kastrulise vesi, suhkur, glükoos ja toiduõli (0,5 tl). Aja keema ja keeda keskmisel-kõrgel kuumusel kuni segu vahutab ja suhkrutermomeetriga mõõtes tõuseb kuumus 150 kraadini. Kalla segu koheselt fooliumiga ettevalmistatud ahjuplaadile. Kalluta plaati, et suhkur laiali valguks. Lase jahtuda vähemalt toatemperatuurini ja lõika siis kääride abil või murra sobiva kujuga tükk.
 
Kui soovid, et jää alt kumaks sinist vett, siis tuleb jää alune osa pintseldada sinise toiduvärviga. Jäta kuivama mõneks tunniks kuni üle öö. Pärast kuivamist kata värvitud koht sobiva kujuga jäätükiga. Servad kinnita jällegi glasuuriga ajades seda pintsli abil laiali justkui jäält ära lükatud lumi.
 
Tähelepanekud:
- pulber toiduvärvi lahusta paaris tilgas viinas.
 
 
Nüüd kleebi maja katusele korsten. Maja katuseharjale pritsi suuremast sakilise otsaga tüllest glasuur. Soovi korral tee sama tüllega ka aluse ääred, alustades kompositsiooni tagant. Vajadusel  ja/või soovi korral kaunista veel täiendavalt oma kompositsiooni.
 
Arvesta, et kogu töö on väga ajamahukas ja vajab kuivamiseks aega. Alusta tööga juba advendiaja alguses, nii jõuad õigeks ajaks valmis. Tunne rõõmu tehtud tööst ja lase sel kaunistada oma kodu! Kauneid jõule!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar