pühapäev, 29. jaanuar 2017

St Honoré kook


Tähistamaks kuuse pidulikku väljaviimist kolmekuningapäeval tegime kooki.  Seekord St Honoré kook, väikese variatsiooniga. Koogi põhjaks on lehttaigen, millele on peale pritsitud keedutaigen ning eraldi valmistatud keedutaigna pallikesed.

Esmalt valmista ette lehttainas. Selleks on vaja 500 gr lehttainast mis on rullis, st ei ole lehtedena pakitud.  Rulli  (eelnevalt poolenisti sulanud) tainas lahti küpsetuspaberil ja lõika sellest 20 cm läbimõõduga ketas. Torgi kahvliga kergelt läbi ja tõsta külmkappi oma aega ootama. Ülejäänud tainas määri kokku vähese lahtiklopitud munaga ja riputa üle kaneeli-suhkruseguga. Lõika kangid või ruudud ning küpseta eraldi ära 225 kraadises ahjus kuldpruuniks.

Teisena valmista ette krõbedik, mille retsept pärineb Mélanie Dupuis ja Anne Cazor raamatust Patisserie Master the Art of  French Pastry.

Retsept (jagub u 40-le pallile):

45 gr pehmet pruuni suhkrut (sobib fariinisuhkur)
45 gr jahu
35 gr toatemeperatuuril võid

Sega kõik krõbediku koostisained kausis spaatli abil kokku ühtlase massi saamiseni. Võta küpsetuspaber ja murra see pooleks. Tõsta saadud mass ühele poolele ja kata teise poole paberiga. Rulli mass õhukeseks ristkülikuks mõõtudega 12 cm*22 cm, aseta sirgele alusele ja tõsta külmkappi oma aega ootama. Pane valmis 2 cm läbimõõduga ringvorm (sobib ka samas mõõdus viinapits).

Järgmisena valmista keedutainas.

Keedutaina retsept pärineb raamatust "Kuldne magustoidu raamat".
 
Tainas:

250 ml vett
90 gr võid
150 gr jahu
2 tl suhkrut
0,25 tl soola
5 muna (M suurus = 60 gr)

Kuumuta ahi 200 kraadini. Mõõda esmalt kõik koostisained valmis. Mõõda potti vesi ja või ning lase madala kuumusega pliidil keema tõusta. Sega väikeses kausis jahu, suhkur ja sool, lisa vee- ja võisegule ning keeda puulusikaga pidevalt segades, kuni tainas poti seinte küljest lahti lööb, umbes 5 minutit. Võta tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Samal ajal pane valmis ümara otsaga (tülle läbimõõt 10 mm) pritskott. Lisa  ühe  kaupa  munad. Sega tainast pärast iga muna lisamist korralikult ühtlase massi saamiseni. Mune võib veidi jahtunud taina sisse segada ka mikseriga kasutades taina segamise konksu. Enne viimase muna lisamist kontrolli taigna konsistentsi - see peaks hoidma kergelt vormi, st ei valgu koheselt laiali. Vajadusel lisa viimane muna lahtiklopituna osade kaupa. Täida pritskott taignaga.
 
Kata nüüd teine ahjuplaat küpsetuspaberiga.  Pritsi esmalt valmis pallikesed, mille läbimõõt on u 3 cm. Jäta pallikeste vahele u 2 cm vaba ruumi paisumiseks. Tee pallikesi nii palju, et tainast jääb järele u 1/3, millest saab teha lehttaignale spiraali. Saad umbes 38-40 pallikest. Kui see on valmis, siis võta külmkapist välja krõbediku taigen ning lõika sellest 2 cm läbimõõduga kettad ning aseta keedutaigna pallikeste peale. Vajuta kergelt, et krõbediku kettad jääksid ilusti otse keskele. Tõsta nüüd krõbedikuga kaetud pallikesed ahju küpsema 10 min ja alanda siis kuumus 190 kraadini ja küpseta veel 20 min kuni pallikesed on ilusad kuldsed. Põhjale koputades peab kõlama õõnsalt.  Lase veel 5 min ahjus küpseda.  Nüüd tõsta pallid ahjust välja restile jahtuma.


 Samal ajal, kui keedutaignapallikesed küpsevad võta külmkapist välja lehttaignakettaga kaetud ahjuplaat. Pritsi lehttaignakettale keedutaignast esmalt välimine ring jättes u 3 mm  välimisest lehttaignaketta servast katmata. Nüüd alusta keskelt ja tee spiraal kuni see lõikub välimise ringiga nii, et selle vahelt paistab lehttainas u 1 cm ulatuses igalt poolt (keedutaigna spiraali küljed omavahel kokku ei puutu).  Tõsta ahju küpsema keedutaignaga kaetud lehttaignaketas. Alanda temperatuur 175 kraadi peale ja küpseta u 25 min ehk kuni lehttaignaketas, mis on kaetud keedutaignaga on kuldpruun. Tõsta restile jahtuma.

Valmista täidis.

Täidis:
200 ml vahukoort
300 gr kohupiimapastat
50 gr suhkrut
1/5 tl vanillipastat

Vahusta vahukoor suhkru ja vanillipastaga kreemjaks vahuks (hoiab vormi). Sega juurde õrnalt kohupiimapasta. Pane kõrvale 1/3 täidist - sellega täidad lehttainga-keedutaigna ketta pealt nii, et keedutaigna spiraali näha ei ole. Ülejäänud täidisega täida küpsetatud keedutaigna pallikesed nii, et täitekohta näha ei jää, st täidad palli alumiselt küljelt nn põhjalt. Tõsta täidetud pallid kõrvale ning vali ilusamad välja (u 13-15 palli), mis lähevad koogile.  Tõsta väljavalitud pallid koogile nii, et nad ei ulatuks lehttaignaketta välimisest servast rohkem kui 1/5 osas väljapoole. Kinnita pallikesed täidise "täpikesega" lehttaigna-keedutaigna kettale. Üks pall jäta ootele. Nüüd valmista kate.

Kate:
200 ml vahukoort
20 gr suhkrut
10 gr pistaatsiapähkleid (noaga purustatud)

Vahusta vahukoor suhkruga kreemjaks vahuks (hoiab vormi) ja pane pritskotti, mille otsas on St. Honoré nimeline tülle ning kaunista sellega kook pealt. Keskele aseta ootele jäetud pallike. Kõige peale riputa purustatud pistaatsiapähklid. Enne sööma asumist lase koogil veidi külmkapis seista.

 Tähelepanekud:
- keedutaigna valmistamiseks kaalu munad, et oleksid võimalikult ühesuurused. Kaalutud on koorega muna.
- ajaline jahtumine  5 min on oluline, sest liiga kuuma taigna sisse muna segamisel toimub hoopis muna hüübimine ja küpsetamisel ei kerki pall seest õõnsaks.
- keedutaigna vedelikukoguse võib jagada pooleks, millest pool on asendatud piimaga.
- kui keedutaigna pallikestel jäävad tipud väga püsti, siis võib märja näpuga need alla vajutada ning alles siis katta krõbediku kettaga.
- kui  pallid tulevad lamedad, st vajuvad plaadil laiali, siis on muna liiga palju saanud. Pallid kerkivad küll seest õõnsaks kuid ei jää nii ümarad kui veidi tihkema taigna puhul jäävad.
- koogi kokkupanemisel võib täidisele lisaks kasutada  mõnd hapukamat moosi.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar