teisipäev, 3. jaanuar 2017

Faasan Normandia moodi

Faasan.?! Üllatus-üllatus, jah tõesti faasan, roogitud ja puha. Ole lihtsalt meister ja valmista midagi head sellest. Ega's midagi, tuli pea tööle panna ja otsida mõni hea retseptisoovitus. Inglaste ajakiri The Field koostas 2016.a oktoobris nn top 10-ne, milles toodi ära parimad faasani valmistamise retseptid. Kuna metsiku linnu puhul ei ole kunagi teada, missuguses nooruses ta on, siis seetõttu on sellest parima maitsenaudingu saamiseks mõistlik teha mõni hautatud roog.  Faasanijahi hooaeg algab sügisel ja siis tasub proovida ka grillimist või ahjus küpsetamist.  Esimeseks retseptiks valisin (nagu soovitati) klassikalise faasani valmistamise viisi ehk siis nagu pealkirjas öeldud - faasan Normandia moodi.

Retsept 2-le:

3-4 õuna dessertõuna
1 faasan
100 gr võid
1 spl kalvadost (õunaviin)
1/2 sidrunit
1 suur oks rosmariini
1/4 tl jahvatatud kaneeli
1/4-1/2 tl soola (sellerisoola soovi korral)
purustatud musta pipart
200 ml siidrit
2 spl vahukoort

Kuumuta ahi 180 kraadini. Koori õunad, eemalda südamikud ja viiluta 4 sektoriks. Pruunista faasan 50 gr võiga kuumuskindlas kaanega malmnõus. Kui kasutad kalvadost, siis kuumuta seda eraldi veidi ja kalla linnule peale ning  koheselt süüta põlema. Tee seda ettevaatlikult, et ei põleta iseennast!
Nüüd võta lind nõust välja ja täida sidruniviilude ja rosmariinioksaga. Kalla ka pannil olevad praemahlad linnu kõhu õõnsusesse, jälgi, et midagi välja  ei tule. Jäta kõrvale. Nüüd lisa pannile ülejäänud 50 gr võid  praadides selles kaneeliga ülepuistatud õunasektorid. Kui õunad on veidi pehmenenud lisa malmnõusse õunte juurde faasan rinnk allpool. Puista peale soola, pipart ning vala juurde siider ja koor. Kata nõu pealt kaanega ja küpseta 50-60 minutit, kuni on valmis. Serveeri peterselliga ülepuistatud keedetud kartulitega ja rohelise salatiga.
 
Tähelepanekud:
- värske rosmariini asemel võib kasutada kuivatatud rosmariini  u 1 tl täis.
- lisa algul 25 gr võid ja vajadusel lisa juurde.
- söödav liha on põhimõtteliselt vaid rinnafilee, nn koivad on väga sitke lihaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar