laupäev, 7. jaanuar 2017

Tuile küpsised

Ühed mõnusad krõbedad ja õrnõhukesed küpsised. Sobivad niisama süüa kui ka pidulikumal puhul kohvi kõrvale täidetuna, magustoidule või tordile viimast lihvi andma. Tegemine on küll pisut rohkem aega ja vaeva nõudvam kuna iga küpsis tuleb individuaalselt pärast küpsemist vormida. Viimast saab teha seni, kuni küpsis veel tuline on. Seepärast küpseta alguses 2-3 küpsist korraga, et jõuaksid neid veel vormida. Retsepti olen kasutanud juba 3 aastat ja pärineb see ühest YouTube'i videoõpetusest. Kahjuks jäi aadress märkimata ja hiljem ei ole ma seda enam leidnud. Seekord tegin vana-aastaõhtuks Tuile koonused.


Retsept (8-10 Tuile sigarit):

1 munavalge
22 gr võid
40 gr suhkrut
40 gr jahu

Sulata või ja sega suhkruga läbi. Lisa munavalge ja sega. Nüüd lisa jahu ning sega ühtlase taigna saamiseni. Jahuta tainast ca 15 minutit külmkapis. Samal ajal joonista küpsetuspaberile ringid läbimõõduga 6-7 cm. Võid küpsetuspaberi pärast ringide märkimist lõigata selliselt, et igale tükile jääb 2-3 ringi. Keera paber teistpidi (märgitud pool jääb vastu ahjuplaati). Pane ahi sooja 180 kraadi peale. Pane valmis abivahendid vormimiseks (koonuse tegemiseks kasuta abivahendina kahvlit, sigari toru jaoks kas mingit peenikest pulka või lihtsalt keera näppude abil toruks, kausikese tegemiseks mingit klaasi, mis on tagurpidi keeratud ja mille peale saad kuuma küpsise panna ning kätega vormida või väiksemat kaussi, mille sisse surud küpsetatud kuuma küpsise.) Võta tainas välja ja tõsta 1/2 teelusikatäit tainast ringi keskele.
    










Määri palettnoa või lusika abil taigen kogu märgitud ringi ulatuses laiali. Püüa määrida tainas väga õhukeselt. Küpseta ahjus 6-7 minutit, kuni servad on pruunid ja keskelt kuldne. Tõsta plaat ahjust välja. Kergita palettnoa või spaatli abil küpsis paberilt lahti, keera teistpidi ja vormi koheselt. Ettevaatust, küpsis on väga tuline ja jahtub sekundite jooksul, seega tegutseda tuleb väga kiirelt!




Tähelepanekud:
- 0,5 mm paksuselt määritud tainas küpseb ka kenasti ära ja jääb krõbe, kuid on selline tugevam küpsis hiljem. Mida õhemalt on tainas küpsetuspaberil seda rabedam ja õhem on hiljem ka küpsis.
- kui küpsiseservad on pruunid kuid keskosa veel hele, siis on küll lihtsam vormida kuid vormi hoidma küpsis hästi ei jää, seega küpseta üleni kuldseks.
- arvesta ringi suurust selliselt, et sigari jaoks 6-7 cm läbimõõt, koonuse jaoks ca 9-10 cm läbimõõt ja väikese kausi jaoks sõltuvalt sellest, mida ja kui palju soovid sellest serveerida.
- täita tuleks vahetult enne serveerimist, vastasel juhul vettib lihtsalt läbi ja ei ole enam krõbe. Ka želatiiniga tehtud täidise puhul kaob seismisel krõbedus.
-kui soovid kasutada pehmemat täidist (ei voola välja) ja vältida vettimist, siis määri pintsli abil koonuse sisse või kausikese põhja õhuke kiht šokolaadi.
- küpsised võib eelmisel päeval valmis küpsetada.
- 3 munavalgest tehtud taignast jätkub umbes 35-40 koonuse tegemiseks, jääb võimalus käe harjutamiseks ning parimate väljavalimiseks:)
- täidisena sobib kasutamiseks jäätis, vahukoor, vahukoore-toorjuustusegu vms.
 
 



 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar