Leib, me igapäevane pala.
Lisan oma retseptikogusse ühe tõeliselt lihtsa heleda leiva retsepti. Meie pere nimetab seda koduseks sepikuks, kuna valmistatud on see mitmevilja jahusegust.
Retsept pärineb raamatust "Kuidas küpsetada leiba" , mille autoriks on Emmanuel Hadjiandreou ja on tõesti hea. Sobib ka neile, kel on väike kartus pärmitaigna ees. Samal põhimõttel kui seda sepikut, teen ka tavalist pärmitainast. Hüvasti pikk sõtkumine!
Kuigi retseptis on antud kivijahvatusega täisterajahu, sobib suurepäraselt VeskiMati mitmevilja jahusegu. Vedeliku kogust on pisut vähendatud, sest jahud imavad vedelikku erinevalt. Sellise vedeliku kogusega olen saanud parima tulemuse. Küpsetamiseks kasutan u 1,2 l vormi (põhjamõõdud 8,5cm*17 cm).
Retsept:
300 gr mitmevilja jahusegu
1 tl soola
3 gr presspärmi või 3/4 tl kuivpärmi
200 ml +1spl sooja vett (käesoe)
10-15 gr võid vormi määrimiseks
Sega väiksemas kausis jahu ja sool ning tõsta kõrvale. See on kuivsegu.
Kaalu suuremasse kaussi pärm ja lisa sellele vesi. Sega, kuni pärm on lahustunud. See on tainavedelik. Nüüd lisa kuivsegu vedelsegule. Sega esmalt puulusikaga ja siis käega, kuni moodustub ühtlane tainas. Kontrolli, et kõik koostisained on põhjalikult segunenud. Kata kausiga, milles oli kuivsegu. Lase 10 min kerkida.
10 minuti möödudes võib hakata tainast sõtkuma. Ära võta tainast kausist välja. Tõmba külje pealt tükk taiast keskele ja vajuta. Keera kaussi veidi ning tee sama. Korda sama veel 8 korda, kuni ring peal. Kogu protsessi peale ei tohiks kuluda rohkem kui 10 sekundit ja tainas peaks muutuma tihkemaks. Kata kauss uuesti ning lase 10 minutit kerkida. Korda eelpool kirjeldatud protsessi sõtkumise kohta 4 korda. Pärast viimast sõtkumast kata kauss uuesti ja lase kerkida tund aega.
Kui tainas on paisunud kahekordseks, suru sellest rusikaga liigne õhk välja. Puista tööpinnale jahu. Võta kausist tainapall ning aseta tööpinnale. Suru pall hellalt lapikuks ovaaliks. Voldi ovaali parem serv keskele ja siis vasak serv. Suru servad keskele kokku. Tainas peaks nüüd olema enam-vähem nelinurkse kujuga. Nüüd hakka tainast pätsiks vormima. Venita kolmandiku jagu serva üles ja vajuta keskele kinni. Tee nii ka vastas servaga. Jälgi, et tulemuseks oleks sile ja suhteliselt lame päts, mis on enam-vähem vormi suurune. Keera ühenduskoht allapoole ja aseta päts võiga määritud vormi. Kata vorm pealt kas suurema kausiga või näiteks toidukilega ja lase kerkida kahekordseks - umbes 30-45 min.
Umbes 20 min enne küpsetama asumist kuumuta ahi 240 kraadini (kui ahi ei võimalda nii kõrget kuumust, siis vali oma ahju maksimaalne kuumus). Pane röstpann või kõrgema servaga ahjuplaat alumisele restile või siinile soojenema. Varu klaas vett (250 ml) ja aseta kõrvale. Kui tainas on kerkinud, eemalda vormilt kauss või kile. Aseta päts vormiga eelkuumutatud ahju, vala vesi kuumale pannile ahju põhjas, et tekiks aur ja alanda kuumust 200 kraadini (pöördõhurežiimi puhul 180 kraadini). Küpseta 35 min või kuni päts on kuldpruun. Et veenduda, kas päts on küpse, kalluta see vormist välja ja koputa põhja pihta - küps leib kõlab õõnsalt. Vajadusel küpseta veel paar minutit. Valmis leib aseta traatrestile jahtuma. Jahtununa säilitan ma kas toidukilesse keeratuna või siis väikses kilekotis. Maitsvat sepikut!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar