teisipäev, 11. oktoober 2016

Sinepises koorekastmes põdralihahautis


Tänane retsept on midagi sellist, mida just igapäev ei tee. Võib ilmselt öelda isegi, et iga aasta ei tee ja seda mitte ajapuuduse põhjusel vaid just tooraine kättesaadavuse tõttu. Mul oli au puutuda kokku sellise erilise toorainega nagu seda on põdraliha. Lapsepõlves olen söönud küll metssealiha, põhjapõdraliha, aga päris oma Eestimaist põtra sellisel kujul küll mitte. Vorst ei kuulu siia alla:)
Hautis maitses tõesti väga hea ja liha oli mõnusalt pehme. Sai kohe suured kiidusõnad sööjatelt!
Retsept on pärit sellest blogist. Tänud retsepti kirja panemise eest! 

2 kg põdra kintsuliha või mõni muud meelepärane tükk
100 gr šampinjone
2 porgandit
2 sibulat
1 suur küüslaugupea
2-3 spl dijoni sinepit
2 dl köögikoort (sobib ka kohvikoor)
2 spl puljongikonsentraati või 1 puljongikuubik (soovitavalt mahetoode)
soola-pipart
praadimiseks õli ja võid
1 spl maisitärklist kastme paksendamiseks (soovi korral!)

Puhasta liha, lõika meelepärase suurusega (u 0,5 cm paksusega) viilud ning kuivata köögipaberiga. Prae lihatükid kuumal pannil õli ja või segus pruuniks, maitsest soola-pipraga ning aseta ahjupotti. Pane samale pannile, kus liha praadisid, sinep. Prae veidi, kraapides lihast jäänud hea kraami pannilt lahti. Lisa vett (nii u 200 ml) ja puljongikonsentraat või -kuubik. Keeda veidi ning kalla lihale. Hauta liha 180 C ahjus 1 tund.
Tükelda šampinjonid, porgandid, sibulad ja küüslauk sobiva suurusega tükkideks. Prae pannil või-õli segus šampinjonid, maitsesta soola-pipraga ning aseta kõrvale. Pruunista kergelt ka porgandid, sibulad ja küüslauk. Lisa kõik liha juurde ahjupotti. Keera ahi 150 C peale ja hauta veel u 2 h, aeg-ajalt kontrollides, et potis oleks piisavalt vedelikku.
Kui liha on pehme, võta pott ahjust ja sega juurde koor. Maitsesta lõplikult, lisades vajadusel juurde soola, pipart ja sinepit. Kui soovid paksemat kastet, siis paksenda seda veidikese maisitärklisega (tärklis segatud külma veega).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar