Midagi lihtsat, maitsvat ja efektset. Midagi sellist, mis võlus lapse südame esimesest pilgust. Lemmikud? Ilmselt:) või vähemalt ühed neist.
Tegemist on keedutainaga, mis on tegelikult väga lihtne, kui järgida teatud reegleid. Kahjuks ei mäleta, kas lapsepõlves I. Savi raamatus "Saiad, pirukad, koogid" toodud retsepti juures olid täpselt samad juhised või mitte. Tookord sai tehtud neid veel puuküttega praeahjus, mis on väga suur väljakutse. Ema oskas! Mäletan vaid seda, kuidas ma puulusikaga mune ükshaaval tainasse segasin. Ja muidugi seda, kuidas tuuletaskud kiirelt nahka pisteti. Just tuuletaskute nime all ma neid mäletangi. Ühel sünnipäeval nägin neid luikesid, kui ilusad nad olid! Väga kaua aega mõtlesin kuidas teha - küll läks tainas lörri, küll ei tulnud kuju õige. Lõpuks nad õnnestusid ja voila! siin nad on.
Retsept pärineb raamatust "Kuldne magustoidu raamat".
250 ml vett
90 gr võid
150 gr jahu
2 tl suhkrut
0,25 tl soola
5 muna (M suurus = 60 gr)
Kuumuta ahi 200 kraadini. Mõõda esmalt kõik koostisained valmis. Mõõda potti vesi ja või ning lase madala kuumusega pliidil keema tõusta. Sega väikeses kausis jahu, suhkur ja sool, lisa vee- ja võisegule ning keeda puulusikaga pidevalt segades, kuni tainas poti seinte küljest lahti lööb, umbes 5 minutit. Võta tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Lisa ühekaupa munad, sega pärast iga muna lisamist korralikult ühtlase massi saamiseni. Mune võib veidi jahtunud taina sisse segada ka mikseriga kasutades taina segamise konksu.
Kata nüüd 2 ahjuplaati küpsetuspaberiga. Täida suur sakilise otsaga kondiitrikott tainaga. Teise kotti tõsta umbes 3-4 spl (kuhjaga) tainast. Pane kõrvale. Tööta esmalt suure pritskotiga. Pigista plaadile pallike hoides tüllet hetke paigal ja tõmba veidi enda poole ning siis teed järsu liigutuse tagasi pallikese suunas, muidu tekib liiga pikk ja kitsas saba. Kujult peaks tekkima pisar, mis on veidi venitatud pikemaks. Nõuab mõned korrad harjutamist ja on käpas!
Nüüd kaelad. Väiksema koti ots lõika maha nii, et saaksid u 5 mm ava. Pigista pritskotti ja joonista tainaga ahjuplaadile justkui pisut pikaks veninud küsimärgi, mille ülemine ots on pisut rohkem sissepoole kaares ja alumine ots on sirge (hiljem kergem täidisesse torgata). Alusta ülemisest otsast ja lõpeta alumisega (lõpetamisel kiire ja järsk liigutus tagasi). Noka tegemiseks tee õrn liigutus väljapoolt sissepoole küsimärgi ülemise ots juures nii, et noka ja pea tainas puutuksid kokku. Nõuab samuti harjutamist. Pärast paari kaela tegemist tuleb juba välja.
Kui kogu tainas on ahjuplaadile ära pritsitud pane plaadid ahju ja küpseta 10 minutut. Vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 20 minutit, kuni taskud on õhku täis ja kuldpruunid. Ahjuust ei tohi avada esimese 25 minuti jooksul. Lülita ahi välja ja võta taskud ahjust. Tee iga tasku külje sisse väike pilu (noaga või kokteilitikuga). Pane taskud ahju tagasi ja lase 10 minutit kuivada. Tõsta ahjust välja ja lase täielikult jahtuda.
Lõika pealt 1/4-1/3 ulatuses kaan maha ja see omakorda pikuti pooleks. Tee nii iga taskuga.
Täidis:
200 ml vahukoort
400 gr kohupiima
3 spl suhkurt (triiki täis)
Vahusta vahukoor suhkruga ja sega sisse kohupiim.
Pane täidis pritskotti ja pritsi iga tasku (keha) sisse täidist nii, et tekib väike kuhjake peale. Nüüd tõsta maha lõigatud osa tagasi nii, et neist tekivad tiivad. Tasku laiemasse otsa ehk siis tiibade kumerama otsa poole lükka täidise sisse kael.
Raputa peale pisut tuhksuhkrut. Naudi kohe või mõne aja pärast.
Tähelepanek:
Taina valmistamisel on olulised need 5+5 minutit. Esimene 5 minutit seetõttu, et jahu saaks korralikult segatud vedelikuga ja ei jääks ühtegi tükki. Peab moodustuma ilus ühtlaselt sile pall. Teine 5 minutit seetõttu, et tainast jahutada. Liiga kuumale tainale muna lisamisel viimane hoopis hakkab küpsema, mistõttu hiljem taskud ei kerki õhku täis.
Küpsemisprotsessi esimese 20 minuti jooksul ahjuukse avamisel vajuvad taskud kokku ja enam tagasi ei kerki!
Keedutainas tuleb ära tarvitada koheselt veel leigena, st ära jäta seisma ning jahtuma. Töötab ka juhul, kui korraga saab küpsetada ühe plaaditäie, sel juhul ei tohi järgmist plaaditäit enne valmis pritsida kui eelmine on peaaegu küps.
Luikede kaelad tasub eraldi küpsetada, muidu muutuvad liiga pruunikaks, nagu pildil.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar