teisipäev, 14. veebruar 2017

Rullbiskviit kuumsuitsulõhe vahuga


Kuna terve nädalavahetus möödus erinevaid biskviite ja täidiseid tehes (lõpuks valmis ka üks tort), siis seekord otsustasime, et sõbrapäeva puhul teeme soolase suupiste.
Kuigi tavapäraselt oleme harjunud magusa biskviidiga, siis seekord on tegemist hoopis soolase biskviidiga. Loomulikult ainuüksi mõte soolasest biskviidist tekitas minus nii mõnegi küsimuse - kas muna vahustub ilma suhkruta? On see vaht stabiilne? Kas maitse jääb liiga munamaitseline? Õnneks olid need küsimused murtud, kui leidsin Angelica Udekülli retsepti, mis on avaldatud ka toidutare.ee-s. Tänud Angelicale retsepti eest! Meile väga maitses. Biskviit oli hea, ega vajanud täiendavat niisutust. Et suupiste pidulikum oleks, sai seekord tehtud rullbiskviidi asemel hoopistükkis minitordid (5,5 cm läbimõõduga; 9 tk). Retseptis viidatud kogusest saab 1/2 ahjuplaaditäie biskviiti, minitortide tegemiseks on vajalik kahekordne kogus biskviiti ja täidist valmistada.

Retsept (kogus on 1/2 ahjuplaati):

Biskviit:
3 muna
2 spl rukkijahu
1 spl tärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit
pisut soola ja pipart või piprasegu

Pane ahi sooja 185 kraadi peale. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga (murra paberi ääred selliselt tagasi, et sellest moodustuks poole plaadi suurune ristkülik) ja jäta ootele. Mõõda välja kuivained ja sega omavahel läbi. Vahusta munad tugevaks vahuks (kulub pisut rohkem aega kui suhkruga vahustamisel). Sõelu kuivained munavahule ja sega ettevaatlikult munavahu hulka. Laota tainas ahjuplaadile laiali ja küpseta 10 min. Võta ahjust välja, kata teise küpsetuspaberiga ja keera ringi. Eemalda biskviidi küljes olev küpsetuspaber õrnalt. Kata ära võetud küpsetuspaberiga ja köögirätikuga pealt (et biskviit ära ei kuivaks) ning jäta jahtuma.
Kui soovid rullbiskviiti teha, keera pikemast küljest soe biskviit uue paberi abil rulli ja jäta jahtuma.  Lase enne täidise lisamist täielikult jahtuda. Valmista samal ajal täidis.

Täidis:
100 gr maitsestamata toorjuustu
100 gr kuumsuitsulõhet  (sobib ka muu suitsukala - räim, heik)
1/4 tk sidruni mahl
1/2 tl mädarõigast
tilli
0,5-1 spl hapukoort või maitsestamata jogurtit vajadusel

Puhasta kuumsuitsulõhe või muu suitsuskala ja lisa toasoojale toorjuustule, lisa ka sidrunimahl, till ja mädarõigas. Sega segu läbi kas köögikombainis või saumikseriga. Kui segu on liiga paks, lisa veidi hapukoort või maitsestamata jogurtit.  Täidise konsistents peab olema veidi paksem, mitte selline laiali valguv. Tõsta segu külmkappi oma aega ootama.

Minitordid:
Minitortide tegemiseks vajad rõngasvormi, mis on u 5,5 cm läbimõõduga. Lõika selle abil biskviidist kolmega jaguv arv kettaid (et jaguks igale minitordile 3 kihti) ja jäta ootele. Nüüd tuleb määrida igale kettale täidist ja laduda üksteise peale nii, et viimaseks kihiks jääks täidis. Kui on olemas, siis on suureks abiks mini rõngasvormid, tordikile ja pritskott. Tordikile asemel saab kasutada ka küpsetuspaberit, kuid sellel peaks samuti ümber olema mingi tugevam rõngas tordi kokkupanemise ajal.

Kaunistuseks:
50-75 gr külmsuitsulõhet
2 keedetud vutimuna
paar väiksemat oksa tilli

Kaunista meelepäraselt tehes nt külmsuitsulõhe viiludest roosid. Jäta kaunistatud minitordid u 6 h kuni üleöö seisma.

Rullbiskviit:
Rulli lahti jahtunud biskviit ja laota sinna täidis noa või lusika abil. See serv, mille poole rulli kokku keerad jäta u 1-1,5 cm  ulatuses ilma täidiseta. Keera rull nüüd kokku ja jäta veidikeseks tahenema külmkappi. Serveerimiseks lõika täidetud rullbiskviit u 1,5-2 cm viiludeks. Head nautimist! 

Tähelepanekud:
- varu aega munade vahustamiseks, vaht tuleb ilus ja tugev. Vähesel vahustamisel vajub segamisel vaht kokku ja siis ei aita ka enam küpsetuspulber. Kui on eraldiseisev mikser, siis on hea kasutada.
- biskviidi üle küpsetamisel hakkab see kuivama ja jääb hiljem pudisev.
- täidisele sidrunimahla lisamisel, lisa alguses pool sidruni mahlast ja maitse võib-olla on see sinu jaoks juba sobiv. Vajadusel lisa sidrunimahla juurde.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar