Teine retsept, mida faasani puhul proovisin oli hautis nimega faasani Guidwife. Algupärane retsept on pärit kokalt, kes oli seotud Lõuna Aafrikaga ja tõi sealt kaasa pudeli virsiku tšatnit, sobib ka mango oma.
See retsept on sobilik soovituslikult just vanema linnu puhul ehk siis neil puhkudel kui pole teada millises nooruses ta parasjagu oli. Retsept pärit jällegi Briti ajakirjast The Field.Retsept 2-le:
1 faasan
1-1,5 suuremat sibulat, kooritud ja viilutatud
õli praadimiseks
3/4 tl soola (Himaalaja sool või 1/2 tl tavalist soola)
1/3 tl pipart
3-4 spl virsiku või mango tšatnit vm puuvilja tšatnit
0,75-1 suuremat klaasi veini
0,5-1 tl maisitärklist (soovi korral)
Kuumuta ahi 150 kraadini. Hõõru faasan soola ja pipraga kokku ning tõsta kuumakindlasse kaanega ahjupotti (nt malmpott). Pruunista lind enne ahju panemist potis. Tõsta kõrvale. Nüüd prae potis kergelt sibularõngad (õrnalt tumenenud), kuid ära neid pruunista, kuni on pehmed. Tõsta faasan sibulate peale nii, et rind jääks ülespoole. Määri peale paks kiht tšatnit. Vala potti vein ja kata kaanega. Küpseta 1,5-2 h. Parima tulemuse saavutamiseks tuleks kasutada paksu savipotti või haudepotti (nt Le Creuset või Denby vms). Kui eelistad paksemat kastet, siis tuleks kastet paksendada lisades sellel maisitärklist.
Tšatni valmistasin Food.com lehelt leitud puuvilja tšatni retsepti järgi (kogus vähendatud poole võrra):
240 ml pruuni suhkrut
240 ml kooritud ja tükeldatud pirni
120 ml kuivatatud aprikoose, hakitud
240 ml datleid, hakitud
240 ml kooritud tükeldatud õuna
120 ml kuldseid rosinaid
120 ml vett
1 küüslaugu küüs
120 ml õunasiidri äädikas (õunaäädikas)
1/2 tl tšilli pulbrit
1/2 tl kurkumit ehk kollajuur (tuntud ing k turmeric)
1/2 tl riivitud ingverit
Pane kõik koostisosad potti ja kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni suhkur on sulanud. Keera kuumus väiksemaks ja hauta segu kuni puuviljad on pehmed ja segu on paksenenud. Aega kulub selleks u 25-30 min. Vajadusel lisa vett. Kui on aega, tee tšatni varem valmis ja pane kuumalt steriliseeritud purki ning lase seista 6-8 nädalalt. Kui sellist aega ei ole, kasuta kohe pärast valmistamist.
Tähelepanekud:
- tšatni happesus pehmendas linnuliha paremini kui pikk hautamine.
- veini võiks vabalt kasutada 2 kl e umbes 200 ml.
- ainult faasani tarbeks tšatnit valmistades võta 1/3 retseptis ette antud kogusest.
- soola lisamisel arvesta 500 gr liha kohta 3/4 tl soola
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar